Sepanyol menjanjikan untuk menghapuskan kuasa nuklear menjelang 2035

(SeaPRwire) –   Kira-kira satu perlima elektrik di negara ini dijana oleh reaktor nuklear

Sepanyol telah mengesahkan rancangan untuk menutup semua reaktor nuklear negara itu menjelang 2035, dengan menetapkan matlamat untuk melabur lebih banyak dalam tenaga hijau. Rancangan itu terbukti kontroversi, dengan banyak yang mendakwa negara itu akan menafikan dirinya sumber tenaga utama.

Kos prospektif penutupan dan pengurusan sisa nuklear dianggarkan sekitar €20.2 juta ($22.3 juta), mengikut keputusan mesyuarat Majlis Menteri-Menteri yang diterbitkan pada Rabu. Kos akan ditanggung oleh pemilik kemudahan nuklear, selari dengan prinsip “pencemar membayar” Sepanyol.

Nasib loji kuasa atom Sepanyol adalah antara banyak isu perbalahan semasa pilihan raya negara pada musim panas. Pembangkang konservatif Parti Rakyat berjanji untuk membatalkan sebarang penamat nuklear. “Kita tidak boleh memutuskan 21% tenaga dipasang di Sepanyol tanpa mempunyai 21% lain yang boleh beroperasi dengan tenaga boleh diperbaharui,” kata ketua parti Alberto Nunez Feijoo pada Julai, dengan amaran bahawa “harga tenaga akan meningkat secara eksponen” jika rancangan itu dilaksanakan.

Lobby perniagaan Circulo de Empresarios bulan lalu juga menyeru agar loji kuasa atom Sepanyol diselamatkan, dengan menegaskan bahawa politik dan ideologi tidak sepatutnya mempengaruhi infrastruktur tenaga yang ditubuhkan.

Madrid asalnya menetapkan penghapusan pada awal 2019, apabila ia merangka pelan tenaga dan iklim kebangsaan yang diperlukan oleh peraturan EU.

Pada Rabu, Sepanyol juga menyatakan peraturan baru untuk pembangunan projek tenaga hijau dan boleh diperbaharui. Majlis Menteri-Menteri bersetuju untuk memanjangkan tarikh bagi projek akan datang, termasuk dalam sektor tenaga, di mana permohonan untuk permit pembinaan ditingkatkan selama enam bulan kepada 49 bulan.

Lelongan kerajaan untuk projek tenaga boleh diperbaharui seperti tenaga angin juga akan memasukkan kriteria baru yang mengambil kira “nilai sosial dan alam sekitar kepada industri Eropah.”

Rancangan lain termasuk mengurangkan perbelanjaan tenaga berlebihan dan menjadikan penggunaan tenaga di kalangan perniagaan dan pengguna lebih cekap.

Sepanyol bukanlah satu-satunya negara Eropah yang meninggalkan tenaga nuklear tahun ini. Reaktor nuklear terakhir Jerman – Emsland, Isar 2, dan Neckarwestheim 2 – dimatikan pada April.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.