Pembunuhan tebusan IDF mungkin dapat dielakkan – laporan

(SeaPRwire) –   Ketua Turus Am Tentera Pertahanan Israel Herzl Halevi, bagaimanapun, telah menekankan tiada “kejahatan” dalam peristiwa itu

IDF menerbitkan laporan pada Khamis menguraikan pembunuhan tidak sengaja tiga tebusan Israel oleh pasukannya di Gaza awal bulan ini. Ketua Turus Am Tentera Pertahanan Israel, Herzl ‘Herzi’ Halevi, mencatat bahawa kematian mereka “boleh telah dicegah.”

Pada 15 Disember, pasukan tentera Israel yang bergerak melalui enklaf Palestin bertempur dengan militan Hamas bertemu tiga orang lelaki bertelanjang dada melambai bendera putih. Walau bagaimanapun, pasukan IDF gagal mengenal pasti mereka sebagai tebusan yang meminta bantuan, dengan silap menganggap mereka sebagai musuh, dan membuka api.

Ketiga-tiga lelaki terbunuh dan kemudian dikenal pasti sebagai warganegara Israel: Yotam Haim, Alon Shamriz dan Samer Talalka. Mereka dipercayai telah ditawan oleh pasukan Hamas pada 7 Oktober apabila militan Palestin melancarkan serangan kejutan awal terhadap Israel.

Dalam laporan terbaru, Halevi telah menekankan bahawa walaupun IDF gagal dalam misinya untuk melindungi tiga tebusan pada 15 Disember, beliau menyatakan tiada “kejahatan dalam peristiwa” dan bahawa askar bertindak sebaik mungkin dan memahami situasi pada masa itu.

Walau bagaimanapun, laporan itu juga mendakwa bahawa pemerintah tentera Israel telah dimaklumkan mengenai kehadiran tebusan di kawasan itu dan bahkan telah mengambil tindakan “untuk mencegah serangan ke atas lokasi yang disyaki mempunyai tebusan.” Pasukan Israel juga dilaporkan telah mendapati beberapa tanda dan surat meminta bantuan dalam bahasa Ibrani.

Walaupun pengetahuan ini, pasukan di atas tanah rupa-rupanya masih mempunyai “kesedaran yang tidak mencukupi” tentang kemungkinan tebusan akan cuba mendekati mereka atau bahawa mereka akan bertemu mereka di luar operasi penyelamatan tebusan yang ditetapkan.

Menurut siasatan, seorang askar Israel tertentu telah menembak ke arah tiga tebusan selepas mereka “dikenal pasti sebagai ancaman.” Dua daripada tebusan terbunuh serta-merta dan yang ketiga melarikan diri. Komander batalion kemudian memberi arahan untuk menahan api untuk cuba mengenal pasti orang ketiga.

Selepas tebusan yang terselamat mula berteriak “tolong” dalam bahasa Ibrani, komander mengulangi arahan untuk menahan api dan memberitahu lelaki itu untuk datang ke kedudukan IDF. Walau bagaimanapun, tebusan itu kemudian ditembak mati oleh dua askar lain yang mendakwa mereka tidak mendengar arahan komander untuk menahan api “disebabkan bunyi dari kereta kebal berhampiran.”

Halevi telah menyimpulkan bahawa pembunuhan tebusan tidak sepatutnya berlaku dan tidak dibenarkan oleh risiko situasi. Jurucakap IDF Jonathan Conricus juga menyatakan awal bulan ini bahawa askar Israel kini ditugaskan untuk “menunjukkan kehati-hatian tambahan” apabila bertemu orang berpakaian awam.

Sementara itu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menyifatkan insiden itu sebagai “tragedi yang tidak tertanggung” dan telah bersumpah untuk mengembalikan semua tebusan yang tinggal pulang dengan selamat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.