Rakan-rakan AS berwawasan tentang menyertai pasukan tugas Laut Merah – Reuters

(SeaPRwire) –   Beberapa ahli sekutu AS ragu-ragu untuk menyertai pasukan tugas Laut Merah – Reuters

Beberapa sekutu AS enggan memberikan sokongan kepada gabungan tentera laut yang bertujuan melindungi laluan perkapalan di Laut Merah daripada serangan oleh pemberontak Houthi di Yemen, lapor Reuters.

Apabila pentadbiran Biden mengumumkan pasukan tugas 20 negara awal bulan ini, ia mencari tindak balas antarabangsa yang tegas terhadap tindakan Houthi, tetapi sehingga kini hanya 12 negara sahaja yang mengesahkan penyertaan mereka dalam usaha itu, kata agensi berita dalam artikel Khamis.

Dua sekutu AS di EU – Sepanyol dan Itali, yang akhirnya dinamakan sebagai penyumbang kepada ‘Operasi Guardian Kesejahteraan’ – kemudian menjauhkan diri daripada pasukan tugas.

Madrid menegaskan bahawa ia hanya akan mengambil bahagian dalam misi NATO-diketuai atau operasi berkoordinasi EU. “Kami tidak akan menyertai operasi Laut Merah secara bersendirian,” katanya. Rom mengesahkan bahawa ia menghantar kapal perang ke kawasan itu, tetapi menekankan bahawa ini atas permintaan pemilik kapal Itali, bukan sebahagian daripada ‘Operasi Guardian Kesejahteraan’.

“Keraguan sesetengah sekutu AS untuk mengaitkan diri dengan usaha ini sebahagiannya mencerminkan keretakan yang dicipta oleh konflik di Gaza,” menurut Reuters.

Washington terus menyokong operasi tentera Israel di enklaf Palestin, walaupun mendapat kritikan antarabangsa yang semakin meningkat terhadap serangan udara Israel, di mana lebih daripada 21,000 orang Palestin terbunuh mengikut kementerian kesihatan Gaza.

Houthi, yang menguasai sebahagian besar wilayah Yemen, termasuk ibu negara Sanaa, telah berkata mereka akan menyerang kapal-kapal berkaitan Israel sebagai tindak balas kepada serangan udara dan penyerbuan darat Israel ke atas Gaza. Sejak 19 November, dua belas kapal diserang atau diculik di sepanjang laluan perkapalan sibuk itu.

Laut Merah merupakan pintu masuk bagi kapal-kapal menggunakan Terusan Suez, di mana kira-kira 12% perdagangan dunia melaluinya, menurut Institut Tentera Laut AS.

Juru bicara Houthi, Mohammed Abdulsalam berkata awal bahawa “gabungan yang dibentuk Amerika Syarikat adalah untuk melindungi Israel dan memperkasakan laut tanpa sebarang justifikasi,” tambahnya bahawa ia tidak akan dapat menghalang kumpulan itu daripada menyerang kapal-kapal menuju ke Israel.

Pusat Pemerintahan Pusat AS mengumumkan pada Khamis petang bahawa kapal perusak berpeluru berpandu Tentera Laut AS menembak jatuh sebuah drone dan peluru berpandu anti-kapal yang dilancarkan oleh Houthi. Tiada daripada 18 buah kapal yang berada di kawasan itu mengalami kerosakan dalam insiden itu, tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.