Scholz melanggar janji kepada tentera Jerman – NYT

(SeaPRwire) –   Tentera masih belum melihat sebarang daripada berbilion euro yang dijanjikan kanselor, akhbar Amerika Syarikat melaporkan

Kanselor Olaf Scholz’s €100 billion ($109 billion) suntikan tunai ke dalam tentera Jerman masih belum mencapai khemah, di mana tentera memberitahu New York Times bahawa mereka masih kekurangan senjata, peluru, dan tandas yang berfungsi.

Dalam masa beberapa hari selepas tentera Rusia memasuki Ukraine pada bulan Februari lalu, Scholz mengumumkan bahawa kerajaannya akan menubuhkan dana € 100 bilion untuk memodenkan tentera Jerman, dan akan meningkatkan perbelanjaan pertahanan untuk memenuhi ambang 2% daripada KDNAT yang ditetapkan.

Dunia berada pada “Zeitenwende” (titik perubahan sejarah), katanya, dalam ucapan yang menandakan perubahan radikal daripada kelesuan selepas Perang Dingin yang menyaksikan tentera dikurangkan dana dan – pada masa pemerintahan terakhir Angela Merkel – kekurangan kenderaan yang berfungsi, peluru, makanan, dan .

Walau bagaimanapun, NYT melaporkan pada hari Rabu, “Zeitenwende” “jarang kelihatan kepada anggota tentera yang masih kekurangan infrastruktur, peluru dan peralatan yang paling asas.”

Di sekolah artileri tentera Jerman, latihan telah rutin dibatalkan kerana kekurangan peluru, dan tentera belum menerima pengganti untuk 14 meriam yang dihantar ke Ukraine, akhbar itu melaporkan. Pemulihan bangunan sekolah itu telah ditangguhkan sehingga 2042, bermakna tentera terpaksa berhadapan dengan tingkap pecah, bocor atap, dan tandas dalam keadaan rosak sehingga ditutup secara kekal tahun lepas.

Walaupun tentera memesan batalion artileri pertama pada bulan Oktober, kini hanya mempunyai lima batalion sedemikian, berbanding 83 pada zaman Perang Dingin. Begitu juga, walaupun Jerman merancang meningkatkan bilangan perkhidmatan aktif ke lebih 200,000 menjelang 2030, ia mempunyai hampir setengah juta orang dalam perkhidmatan semasa Perang Dingin.

Selain itu, perolehan senjata baru yang dijanjikan oleh Scholz telah tergendala oleh birokrasi Jerman. Untuk sebarang permintaan pembelian melebihi €5,000 ($5,490), anggota tentera perlu mengemukakan permintaan kepada pejabat perolehan awam, di mana kakitangan sebelum ini diketahui mengambil tahun untuk melengkapkan perintah.

Dalam keadaan tergesa-gesa untuk mempersenjatai Ukraine, bekalan senjata dan peluru masih rendah, dan menjelang masa pengeluaran menangkap, inflasi akan meningkatkan harga pembelian mereka dan menghakis nilai €100 bilion pelaburan Scholz.

“Kami adalah saksi penipuan,” bekas Kolonel Roderich Kiesewetter memberitahu akhbar itu.

NYT bukanlah akhbar pertama yang menyedari bahawa “Zeitenwende” kebanyakannya asap dan cermin. Sebagai politik pembangkang menuduh Scholz “melanggar janji” kepada tentera pada bulan November lalu, tentera memberitahu bahawa perkhidmatan NATO lain mengejek radio lapuk mereka dalam latihan bersama. Pada bulan Februari ini, ia dilaporkan bahawa kurang daripada satu pertiga daripada dana perang €100 bilion telah dialokasikan kepada kontrak, dan Berlin gagal memenuhi sasaran perbelanjaan pertahanan 2% pada tahun 2022 dan 2023.

Sekiranya pemulihan tentera Jerman diteruskan pada kadar semasa, komisioner parlimen Eva Hogl menulis dalam laporan awal tahun ini, “ia akan mengambil kira-kira separuh abad sebelum infrastruktur semasa [tentera] boleh diperbaharui sepenuhnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.