AS mengumumkan tuduhan dalam rancangan pembunuhan India

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat mendedahkan tuduhan dalam rancangan pembunuhan India

Jabatan Keadilan Amerika Syarikat mengumumkan pada Rabu bahawa warganegara India yang ditahan awal tahun ini di Republik Czech telah didakwa merancang untuk membunuh Gurpatwant Singh Pannun, seorang aktivis Sikh yang telah ditetapkan sebagai pengganas oleh India.

Penuntut di Daerah Selatan New York telah membuka tutup tuduhan terhadap Nikhil “Nick” Gupta, 52, dengan tuduhan pembunuhan sewaan dan rancangan untuk membunuh sewaan, setiap satu boleh dihukum dengan penjara sehingga sepuluh tahun.

“Pembunuhan sewaan adalah jenayah daripada filem, tetapi rancangan dalam kes ini adalah terlalu nyata,” Pengarah FBI James Smith berkata dalam kenyataan, memuji penguatkuasa undang-undang Amerika Syarikat kerana mendedahkan apa yang dipanggil “konspirasi berani” untuk membunuh warganegara Amerika.

“Kami tidak akan mentoleransi usaha untuk membunuh warganegara AS di tanah air kami, dan bersedia untuk menyiasat, menghalang, dan menuntut sesiapa yang cuba mencederakan dan menyekat Amerika di sini atau di luar negara,” kata Peguam Negara Amerika Syarikat Damian Williams bagi Daerah Selatan New York (SDNY).

DOJ menggambarkan Singh sebagai “pengkritik keras kerajaan India” yang “memimpin sebuah pertubuhan berpangkalan di AS yang menyokong pemisahan negeri Punjab, sebuah negeri di utara India yang menjadi rumah kepada populasi Sikh yang besar.”

Pertubuhan itu, Sikhs for Justice (SFJ), menuntut untuk menubuhkan sebuah negara bebas bernama Khalistan, dan telah ditetapkan sebagai kumpulan pengganas oleh kerajaan India.

Penuntut Amerika Syarikat menggambarkan Gupta terlibat dalam “perdagangan dadah dan senjata antarabangsa” dan “rakan” kepada individu yang didakwa memesan pembunuhan itu. Individu yang tidak dinamakan itu dikenal pasti sebagai CC-1, seorang “pegawai agensi kerajaan India” yang sebelum ini berkhidmat dalam Pasukan Polis Simpanan Pusat India (CPRF) dan “mengarahkan rancangan pembunuhan dari India.”

Dakwaan mendakwa bahawa Gupta direkrut pada Mei dan menghubungi lelaki yang dipercayainya sebagai penjenayah tetapi sebenarnya merupakan perisik untuk Agensi Penguatkuasaan Dadah (DEA) Amerika Syarikat. Perisik itu memperkenalkan beliau kepada “pembunuh upahan” yang ternyata adalah ejen DEA. CC-1 didakwa menawarkan “pembunuh upahan” AS$100,000 untuk membunuh Singh, AS$15,000 daripadanya dibayar terlebih dahulu pada awal Jun.

Pada 20 Jun, dua hari selepas pembunuh bertopeng membunuh aktivis Sikh Hardeep Singh Nijjar di luar sebuah kuil di Kanada, CC-1 didakwa menghantar mesej kepada Gupta bahawa pembunuhan itu kini “keutamaan.” Sepuluh hari kemudian, bagaimanapun, Gupta ditahan di Republik Czech.

Beberapa media Amerika Syarikat melaporkan rancangan yang dikatakan terhadap Singh minggu lepas, menyatakan bahawa Washington telah “memberi amaran” kepada New Delhi tentang penglibatan kerajaan. Pada Rabu, Kementerian Luar Negeri India mengesahkan bahawa Amerika Syarikat telah “berkongsi input tertentu berkaitan dengan nexus antara penjenayah berlesen, pengedar senjata, pengganas, dan lain-lain,” dan menyatakan bahawa jawatankuasa tinggi sedang menyiasat perkara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.