Negara Afrika merampas tiga tan metamfetamin

(SeaPRwire) –   Sebuah kapal di perairan antarabangsa di lepas pantai Senegal dibawa kembali ke pangkalan tentera laut di Dakar untuk menilai muatan haram

Hampir tiga tan kokain disita daripada sebuah kapal yang berlabuh di lepas pantera Senegal, tentera laut negara itu mengumumkan pada Selasa. Penyitaan itu dilaporkan sebagai penangkapan dadah terbesar rekod Senegal.

Kapal Ville d’Abidjan dihalang di perairan antarabangsa 150km dari Dakar pada Ahad malam, tentera berkata, dengan menambah bahawa daripada sepuluh anak kapal di atas kapal, satu adalah warganegara Senegal. Pada Selasa, kapal itu dikawal ke Pangkalan Tentera Laut Laksamana Faye Gassama di Dakar untuk “pengenalpastian dan pendaftaran produk yang disita,” termasuk 2.975 tan kokain tulen.

Pihak berkuasa Senegal menyita 800 kg kokain di lepas pantai Dakar pada Januari dan merampas 300 kg dadah itu daripada trak peti sejuk memasuki daripada Mali pada Oktober. Pada 2021, Tentera Laut Senegal merampas 2.026 tan kokain dari sebuah kapal beratus-ratus kilometer di lepas pantai.

Pejabat PBB mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC) telah menekankan Afrika Barat sebagai kawasan penggunaan dadah yang semakin meningkat, serta titik perantaraan yang semakin penting. Sekurang-kurangnya 57 tan dadah itu dihalang di atau menuju ke Afrika Barat antara 2019 dan 2022, dengan 4.7 tan daripada itu dijumpai di Senegal.

Pengeluaran kokain mencapai tahap tertinggi tahun ini, menurut UNODC, yang mencatat bahawa walaupun “perang dadah” sedang berlangsung, peningkatan dalam penanaman dan teknologi pemprosesan serta hab pengangkutan baru dan permintaan yang semakin meningkat telah membawa kepada ledakan bekalan.

Pada masa yang sama, pejabat itu berkata, pihak berkuasa menyita lebih banyak kokain daripada sebelumnya, dengan penangkapan meningkat bahkan lebih cepat daripada pengeluaran, menurut laporan UNODC yang dikeluarkan pada Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.