Rumah Putih reda pertuturan Gaza VP – media

(SeaPRwire) –   Pejabat AS dilaporkan melemahkan ucapan Naib Presiden tentang Gaza – media

Pejabat keselamatan negara Putih Rumah dilaporkan melemahkan ucapan terdahulu yang ditulis untuk Naib Presiden AS Kamala Harris kerana takut bahawa kata-kata yang disediakan tentang krisis kemanusiaan di Gaza terlalu kritikal terhadap Israel.

Draf asal ucapan itu dianggap terlalu kasar terhadap Israel apabila ia dihantar kepada Majlis Keselamatan Negara AS untuk tinjauan, melaporkan pada Selasa, mengutip pegawai tidak dikenali dalam pentadbiran Biden. Ucapan itu, yang Harris sampaikan pada Ahad, memanggil gencatan senjata enam minggu di peperangan Israel-Hamas sebagai sebahagian daripada perjanjian yang dicadangkan untuk melepaskan tebusan dan mendapatkan lebih bantuan kemanusiaan ke Gaza.

“Pergerakan untuk melemahkan komen Harris menunjukkan betapa enggan Rumah Putih masih untuk mengkritik Israel secara terbuka sebagai Presiden Joe Biden cuba mengekalkan beberapa pengaruh terhadap kerajaan Israel dan menjamin perjanjian tebusan,” NBC berkata.

Penyelarasan juga berlaku pada masa Biden berkempen untuk pemilihan semula dan menghadapi tindak balas politik terhadap sokongannya terhadap Israel dalam perangnya menentang Hamas. Satu kajian yang dikeluarkan minggu lepas oleh firma penyelidikan Data for Progress menunjukkan bahawa 57% pengundi AS tidak menyokong pengendalian Biden terhadap krisis Gaza. Hanya 36% responden bersetuju dengan dasarnya. Dua pertiga pengundi AS menyokong memanggil gencatan senjata kekal.

Ucapan yang disediakan untuk Harris pada asalnya menekan Israel lebih terus tentang keperluan untuk segera membenarkan lagi trak bantuan masuk ke enklaf Palestin, NBC melaporkan. Pindaan terutamanya melemahkan nada ucapannya, daripada membuat perubahan dasar. Seorang jurucakap Naib Presiden menafikan bahawa ucapannya ditonjol turun.

Dalam versi akhir, Harris mengutuk keadaan di Gaza, memanggil situasi itu “bencana kemanusiaan.” Beliau menambah, “Orang di Gaza kelaparan. Keadaan tidak manusiawi, dan kemanusiaan kita memaksa kita bertindak.” Naib Presiden juga mendesak bahawa kerajaan Israel “perlu berbuat lebih untuk meningkatkan aliran bantuan secara signifikan.”

Lebih 30,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak konflik terkini meletus pada Oktober selepas militan Hamas melancarkan serangan kejutan ke atas kampung selatan Israel, membunuh lebih 1,100 orang dan membawa pulang beratus-ratus tebusan ke Gaza. Sejak itu, lebih 85% penduduk enklaf yang dikepung telah dipindahkan oleh serangan udara Israel, dan dianggarkan 570,000 orang kelaparan, mengikut anggaran PBB.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.