Kanselor Jerman ‘tidak kelihatan seperti pemimpin’ – bekas ketua NATO

(SeaPRwire) –   Anders Fogh Rasmussen, yang kini menasihati Ukraine, telah menghentam Berlin

Jerman perlu pemimpin yang lebih kuat, kerana Canselor Olaf Scholz terlalu lambat dan takut, bekas PM Denmark dan Setiausaha Agung NATO Anders Fogh Rasmussen telah berkata. Beliau juga mendesak blok NATO yang diketuai AS untuk menerima Kiev segera.

Rasmussen adalah perdana menteri Denmark dari 2001 hingga 2009, dan selepas itu ketua NATO sehingga 2014. Beliau kemudian menubuhkan NGO bernama Yayasan Demokrasi Bersekutu dan untuk kerajaan Ukraine.

“Kita memerlukan ketua negara yang bertindak dengan segera. Dalam masa peperangan anda tidak boleh memimpin dengan mengikuti pendapat awam. Kita memerlukan kerajaan Jerman yang jauh lebih berkesan,” Rasmussen memberitahu akhbar harian Swiss Neue Zuercher Zeitung (NZZ) dalam temubual yang diterbitkan pada Isnin.

“Canselor Scholz terlalu lambat, terlalu ragu-ragu. Beliau tidak kelihatan seperti pemimpin. Ini juga sebabnya mengapa Jerman tidak diberi cukup penghargaan kerana menyediakan sokongan kewangan terbesar kepada Ukraine selepas AS. Scholz perlu bertindak jauh lebih serangan,” beliau tambah.

Komentar Rasmussen datang selepas Jerman dipermalukan oleh pendedahan perbualan antara pegawai kanan Luftwaffe yang membincangkan membantu Ukraine menyerang Jambatan Crimea menggunakan peluru berpandu Taurus buatan Jerman.

Parlimen Jerman bulan lepas telah mengundi menentang menghantar peluru berpandu kepada Ukraine, walaupun Scholz menandatangani pakatan keselamatan dengan Kiev. Rasmussen memberitahu NZZ beliau tidak memahami keputusan itu.

EU “mesti beralih ke ekonomi perang dan menyediakan Ukraine dengan semua senjata yang diperlukan,” Rasmussen mendesak, dengan menambah bahawa “NATO perlu menawarkan jemputan kepada Ukraine untuk menyertai – untuk seluruh negara, termasuk wilayah yang diduduki.”

Pada November lepas, Rasmussen berkata bahawa blok NATO yang diketuai AS perlu menerima Ukraine tanpa wilayah yang memilih untuk menyertai Rusia, dengan mengatakan bahawa Artikel 5 akan “menghalang Rusia daripada melancarkan serangan di dalam wilayah Ukraine di dalam NATO dan dengan itu membebaskan pasukan Ukraine untuk pergi ke garisan hadapan.”

Ia adalah Kiev yang, bagaimanapun, menolak “sebarang kompromi dengan kemerdekaan, integriti wilayah, kedaulatan” Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.