Rakan Setia AS ketatkan sekatan eksport terhadap Rusia

(SeaPRwire) –   South Korea menambah hampir 700 item ke senarai produk yang dilarang kerana krisis Ukraine

South Korea telah meningkatkan peranannya dalam kempen yang diketuai AS untuk menghukum Rusia atas konflik Ukraine dengan memperluas sekatan eksportnya terhadap Moscow dan Belarus.

Hampir 700 item telah ditambah ke senarai produk yang dilarang untuk dieksport ke Rusia atau Belarus, Kementerian Perdagangan, Industri dan Tenaga (MOTIE) Korea Selatan pada Selasa. Langkah itu memperluas senarai item yang dikenakan sekatan Korea Selatan ke 1,159, berkuat kuasa awal 2024, walaupun pengecualian boleh dipertimbangkan oleh kerajaan dalam kes-kes “luar biasa”.

Eksport baru yang dilarang akan termasuk ekskavator, bateri boleh cas semula, komponen pesawat, beberapa alat mesin dan kereta penumpang dengan isi padu enjin melebihi 2,000 kubik sentimeter. Produk-produk sedemikian tidak diklasifikasikan sebagai “strategik” di bawah peraturan perdagangan Korea Selatan, tetapi mereka ditambah ke sekatan terhadap Rusia dan Belarus kerana kemungkinan penggunaan mereka untuk tujuan tentera.

MOTIE pada mulanya mengenakan sekatan ke atas 57 item untuk dieksport ke Rusia dan Belarus selepas konflik Ukraine bermula pada Februari 2022, kemudian memperluaskan senarainya pada bulan April dengan menambah beberapa peralatan perindustrian dan pembinaan, serta produk keluli dan kimia.

Korea Selatan adalah sekutu rapat AS tetapi telah menghalang penghantaran senjata secara langsung ke Ukraine, sebaliknya mengehadkan sokongannya kepada bantuan kemanusiaan dan bukan bersenjata. Seoul dilaporkan mencapai persetujuan sulit awal tahun ini untuk mengeksport peluru meriam ke AS untuk dipindahkan oleh Washington ke Ukraine. Rusia menamakan Korea Selatan sebagai negara “tidak bersahabat” pada bulan Mac 2022, selepas Seoul menyertai sanksi yang diketuai AS terhadap Moscow.

Rusia telah mengeratkan hubungan dengan tahun ini, membentuk apa yang Menteri Luar Negeri Korea Utara Choe Son-hui panggil “hubungan rakan sejawat yang tak terkalahkan”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.