Belanda mengintai mangsa-mangsa Holocaust

(SeaPRwire) –   Kerajaan menganggap Jawatankuasa Auschwitz Belanda sebagai kumpulan ekstremis dan barisan komunis

Perkhidmatan Keselamatan Dalam Negeri Belanda (BVD) mengintai warganegara Yahudi selama berdekad-dekad selepas mereka kembali dari Auschwitz dan kem tahanan lain, menganggap mereka sebagai ancaman kepada demokrasi, menurut dokumen yang dibebaskan tahun lalu oleh Arkib Negara dan dianalisis oleh outlet Belanda Het Parool pada Sabtu.

BVD menganggap Jawatankuasa Auschwitz Belanda, yang ditubuhkan pada tahun 1956 oleh mangsa-mangsa kem Nazi yang terkenal itu, sebagai organisasi ekstremis, berdasarkan fakta bahawa pemimpin-pemimpinnya juga ahli Parti Komunis Belanda (CPN). Ahli lembaga individu dipantau, dan BVD bahkan meletakkan informan dalam organisasi itu, laporan-laporan – termasuk dalam bahan arkib – butir perjumpaan dan lawatan mereka ke luar negara untuk memperingati pembebasan kem.

Pengganti moden BVD, Perkhidmatan Maklumat dan Keselamatan Am (AIVD), menyatakan dalam kenyataan pada Sabtu bahawa mangsa-mangsa Holocaust “tidak dianggap sebagai ancaman”, tetapi bahawa khususnya Jawatankuasa Auschwitz Belanda itu dianggap sebagai “organisasi barisan komunis” yang layak dipantau.

Beberapa kajian sejarah membuktikan organisasi itu “dikuasai oleh komunis,” kata AIVD, menyeru pengkritik untuk mengingat bahawa pada masa pengawasan itu, komunisme dianggap “ancaman besar kepada keselamatan negara.”

Agensi itu berkata bahawa walaupun ia tidak akan memberi komen mengenai fail individu, sebarang “penyiasatan yang mungkin ke atas individu” harus dilihat dalam konteks keselamatan negara. Dalam surat dari BVD kepada menteri dalam negeri yang terkandung dalam arkib, wakil agensi itu mendakwa bahawa Jawatankuasa Auschwitz Belanda sebenarnya dikendalikan oleh tokoh komunis terkemuka Gerrit Blom, dengan ketua nominalnya, Jos Slagter, hanya berkhidmat sebagai “orang suruhannya.” CPN juga dipantau pada tempoh ini.

Walau bagaimanapun, butir-butir perjumpaan Jawatankuasa Auschwitz Belanda yang dianggap penting oleh BVD telah menimbulkan alis di kalangan ahli-ahli sekarang dan keturunan mereka yang dipantau. Satu nota menggambarkan peringatan 1965 terhadap Auschwitz di dewan Diligentia di The Hague senaraikan nama-nama hadirin Yahudi, bersama komen “Banyak orang Israel di kalangan yang hadir,” butiran yang dipanggil “skandal” oleh pengerusi Jawatankuasa Auschwitz Belanda sekarang Jacques Grishaver dalam ulasan kepada Het Parool.

“Apa yang ekstrem tentang kumpulan orang Yahudi tua yang keluar dari kem? Orang-orang itu bekerja dengan baik dengan menarik perhatian kepada mangsa,” katanya, menggambarkan pendedahan itu sebagai bukti bahawa kerajaan Belanda tidak mengharapkan atau mahu warganegara Yahudinya kembali dari pengasingan mereka di Eropah Timur. Walaupun beliau mengakui Blom memang cuba mempengaruhi Jawatankuasa Auschwitz Belanda melalui Slagter, beliau menyatakan bahawa hanya beberapa ahli organisasi itu pernah menyertai CPN dan menggambarkan pengkategoriannya sebagai barisan komunis sebagai “tidak adil.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.