Rahsia AS tidak tahu niat China – WSJ

(SeaPRwire) –   Washington masih berjuang untuk membina semula keupayaan mata-mata di China lebih sepuluh tahun selepas kehilangan semua ejennya di negara itu,

Amerika Syarikat masih berjuang untuk membina semula keupayaan mata-mata di dalam negara China lebih sepuluh tahun selepas kehilangan semua ejennya di negara itu, menurut pegawai-pegawai perisikan semasa dan terdahulu yang memberitahu Wall Street Journal pada Isnin.

Laporan itu menggambarkan satu “perubahan besar, tetapi kebanyakannya rahsia di CIA dan agensi perisikan bersekutu AS” menumpukan semula peruntukan $100 bilion setahun agensi perisikan AS dari “memerangi pemberontakan di seluruh dunia” kepada “menyediakan untuk konflik kuasa besar yang mungkin dengan China dan Rusia.”

China adalah keutamaan CIA, menurut pengarah William Burns yang memberitahu Journal, menjelaskan bahawa agensinya “telah menggandakan lebih dua kali belanjawan sumber yang dikhaskan untuk misi China dalam tempoh tiga tahun yang lalu” dan menubuhkan Pusat Misi China sebagai entiti berasingan yang menyelaras aktiviti-aktiviti tersebut.

Ini termasuk unit baharu yang memberi tumpuan kepada teknologi-teknologi baharu dan berinteraksi dengan sektor swasta AS. Beberapa agensi perisikan AS juga telah menubuhkan unit yang memberi tumpuan kepada menganalisis maklumat sumber terbuka, manakala pengawasan elektronik telah menjadi sumber maklumat utama AS di dalam negara, di mana peranti pengawasan Beijing sendiri menjadikan bertemu dan merekrut sumber manusia semakin berbahaya.

Malah cuba merekrut pegawai apabila mereka melakukan perjalanan ke negara ketiga juga terbukti sukar, mengakui seorang pegawai kanan terdahulu, menggambarkan bagaimana ejen AS yang percaya identiti mereka selamat di negara Amerika Latin sebenarnya diikuti dan difilemkan oleh pemerhati China ketika mereka cuba merekrut sasaran.

Pegawai perisikan semasa dan terdahulu mengakui misi CIA terjejas oleh kehilangan sehingga 30 aset China antara 2010 dan 2012 disebabkan oleh kegagalan dalam sistem komunikasi rahsia agensi dan pengkhianatan oleh salah seorang ejennya di China.

Mantan pegawai itu, memanggil kerugian itu “mengerikan,” mengakui “syak wasangka sama ada terdapat banyak pemulihan sejak itu,” mendedahkan penemuan itu telah meletakkan ketegangan ke atas perekrutan yang menjangkau jauh melebihi satu negara sahaja. Individu itu menjelaskan pemikirannya: “Mengapa saya akan mengangkat panggilan dari orang AS, saya tahu orang China dapat peluru di belakang kepala mereka.”

Walaupun AS mengekalkan rangkaian satelit mata-mata dan alat pengawasan siber yang menumpukan kepada China, agensi itu tidak pernah pulih keupayaan maklumat dalam negara, dan bahkan kini bergantung kepada kenyataan awam Presiden Xi Jinping untuk memperoleh pengetahuan kerja rancangan beliau, sumber Journal mengakui.

Burns bagaimanapun menyarankan AS mengetahui rancangan Xi untuk Taiwan, dianggap sebagai wilayah pemisah oleh Beijing dan semakin diperkukuh dengan senjata AS terhadap penjajahan hipotesis dari tanah besar. Xi dan kepimpinan tentera beliau “mempunyai keraguan sama ada mereka dapat menjalankan penjajahan penuh skala ke atas Taiwan dengan kos yang dapat diterima oleh mereka,” ketua CIA itu memberitahu hadirin di Forum Keselamatan Aspen pada Julai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.