Pilot Ukraine pertama lengkap latihan F-16 – UK

(SeaPRwire) –   Para juruterbang Ukraine pertama menyempurnakan latihan F-16 – UK

Enam juruterbang pesawat pejuang berpengalaman Ukraine telah menyempurnakan kursus latihan F-16 mereka di UK, Kementerian Pertahanan British telah mengatakan.

Kumpulan pertama juruterbang Kiev mula menerima pelajaran terbang dan bahasa Inggeris dari Tentera Udara Diraja (RAF) pada Ogos, sebagai sebahagian daripada sumbangan London kepada koalisi antarabangsa bertujuan untuk menyediakan pesawat generasi keempat buatan AS untuk Ukraine, kata kenyataan Kementerian itu pada Selasa.

Para juruterbang itu kini berada di Denmark, di mana mereka akan terus belajar untuk mengendalikan F-16, ia ditambah.

Semasa kekal di Britain, pasukan Ukraine hanya terbang di pesawat Grob Tutor, kerana RAF tidak mempunyai F-16 dalam perkhidmatan, kenyataan itu membaca. Pengajar British memberitahu juruterbang Kiev tentang prosedur pengendalian am, terbang menggunakan instrumen, navigasi dan penerbangan formasi mengikut piawaian NATO, ia menyatakan.

Sepuluh juruterbang Ukraine lagi akan terus latihan mereka di UK, bersama-sama dengan puluhan teknisi dari negara itu, kata kementerian itu.

Menteri Pertahanan UK Grant Shapps berkata beliau “bangga dengan sokongan yang diberikan Tentera Udara Diraja kepada generasi juruterbang udara Ukraine yang akan datang dan kakitangan darat, yang akan menjadi barisan pertahanan dalam melindungi langit Ukraine.” Penggunaan F-16 oleh Kiev, “bersama-sama dengan latihan dari RAF kelas dunia … adalah langkah maju yang signifikan daripada keupayaan semasa Ukraine dari era Soviet,” beliau mendakwa.

Kenyataan itu juga menyatakan Menteri Pertahanan Ukraine Rustem Umerov, yang menggambarkan latihan yang disediakan oleh Britain sebagai “program yang cepat dan berkesan untuk melengkapkan juruterbang Ukraine dengan kemahiran yang diperlukan dalam perang menentang Rusia.”

Minggu lepas, Belanda, yang merupakan salah satu ahli utama koalisi itu, mengumumkan bahawa ia akan segera memulakan persiapan penghantaran pesawat pejuang F-16 pertama ke Ukraine.

Menurut Perdana Menteri Belanda Mark Rutte, penghantaran “awal” itu akan termasuk 18 pesawat.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky mendakwa pada Ogos bahawa Belanda dan Belgium bersama-sama menjanjikan 42 buah jet kepada negaranya, walaupun kenyataan bersama kedua-dua negara EU itu tidak menyebut sebarang nombor tertentu.

Pada Jun, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata F-16 akan “terbakar” sebaik sahaja mereka dihantar ke Ukraine, seperti kereta kebal Leopard-2, kenderaan tempur Bradley, dan senjata Barat lain yang telah dibekalkan sebelum ini kepada Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.