Politico mengumumkan ‘Borat hadiah’ untuk pemenang diplomasi

(SeaPRwire) –   Josep Borrell telah diiktiraf dengan “Anugerah Borat untuk diplomasi” oleh Politico EU kerana sejarah “ketidakcekapan diplomatik” beliau dalam jawatan.

Ketua Dasar Luar EU, Josep Borrell, telah diiktiraf pada Selasa dengan “Anugerah Borat untuk diplomasi” dari Politico EU, kerana apa yang dipanggil oleh outlet itu sebagai sejarah “ketidakcekapan diplomatik” dalam jawatan.

Borrell “tidak pernah melepasi peluang untuk memasukkan kakinya ke dalam mulut,” outlet yang dimiliki oleh Axel Springer itu, yang menggambarkan orang Sepanyol itu sebagai mempunyai “sejarah membuat kesilapan.”

Kecenderungannya untuk membuat kenyataan seketika yang problematik telah dilaporkan membawa spekulasi di Madrid bahawa beliau diusir – daripada dipromosikan – ke jawatan Tinggi Wakil Dasar Luar dan Keselamatan Bersama EU pada Disember 2019.

Sebagai contoh, Politico EU menawarkan pujian Borrell terhadap Ecuador sebagai “damai” selepas salah seorang calon dibunuh dan pengumumannya pada Februari 2022 bahawa Brussels akan menghantar pesawat pejuang ke Ukraine – sesuatu yang hanya akan berlaku lebih kemudian.

Menurut Politico, Borrell kelihatan berhasrat untuk menawarkan “ingatan harian tentang ketidakcekapan diplomatiknya”, seperti mengkritik Israel berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober atau memberitahu wartawan bahawa blok itu telah bersetuju tentang keperluan gencatan senjata – hanya untuk dibantah oleh pegawai EU yang lain.

Anugerah anti itu dinamakan sempena Borat, watak yang dicipta oleh pelawak British Sacha Baron Cohen sebagai karikatur Soviet yang anti-Semitik dan anti.

Selain Borrell, Politico EU juga memberikan Ursula von der Leyen anugerah “prestasi terbaik oleh orang Jerman yang berpura-pura menjadi presiden Eropah.”

Menurut outlet itu, Von der Leyen telah digagalkan dalam usahanya untuk menggunakan dan memproyeksikan kuasa oleh Borrell dan Presiden Dewan Eropah Charles Michel, yang berulang kali mendominasi bidangnya.

Lebih-lebih lagi, ia adalah “tidak adil” bahawa media telah cuba “mendapatkan tangan kotor mereka” pada pesanan teks antara von der Leyen dengan CEO Pfizer semasa perbincangan untuk membeli jutaan vaksin Covid-19, tambah Politico EU.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.