Politik veteran yang membantu penyatuan semula Jerman meninggal dunia

(SeaPRwire) –   Wolfgang Schaeuble, bekas presiden parlimen yang juga berkhidmat sebagai menteri kewangan semasa krisis hutang euro, meninggal dunia

Wolfgang Schaeuble, bekas presiden parlimen Jerman, telah meninggal dunia pada usia 81 tahun selepas kerjaya politiknya yang melebihi 50 tahun. Ahli politik Kristian Demokratik veteran ini, yang memegang beberapa jawatan penting termasuk menteri kewangan, memainkan peranan penting dalam membentuk landskap politik Jerman.

Keluarga Schaeuble mengumumkan kematiannya pada malam Selasa di kediamannya di Offenburg, Baden-Wuerttemberg, dikelilingi oleh ahli keluarganya. Katanya beliau dikatakan menghidap penyakit kronik yang tidak didedahkan.

Pegawai kanan Jerman dan mereka dari luar negara telah menawarkan ucapan takziah dan pendapat yang sangat berbeza tentang warisan politik beliau.

Сhancellor Olaf Scholz memberitahu dalam mesej di X (dahulunya Twitter) bahawa Schaeuble telah “membentuk negara kita selama lebih setengah abad.” Dengan kematiannya, Jerman kehilangan “pemikir tajam” dan “demokrat yang tegas.”

Scholz’s pendahulu dalam jawatan, Angela Merkel, yang mempunyai Schaeuble berkhidmat dalam kabinetnya, berkata dalam kenyataan bahawa beliau mempunyai “pandangan politik dan program yang jauh.” Beliau menceritakan bagaimana, dalam kerjayanya yang masih muda sebagai menteri, beliau melihat Schaeuble sebagai “guru politik.”

“Kami akan merindui suara Wolfgang Schaeuble di Jerman, saya akan merindui nasihatnya secara peribadi,” bekas kanselor itu menambah.

Sementara itu, Yanis Varoufakis, yang berkhidmat sebagai menteri kewangan di bawah kerajaan kiri-sayap Greece Perdana Menteri Alexis Tsipras pada tahun 2015, mendakwa dalam kenyataan bahawa politik Jerman itu bertanggungjawab terhadap “kemiskinan Greece dan… penindasan perindustrian Jerman dan kemerosotan geopolitik Eropah.”

Ahli ekonomi Greece itu, merujuk kepada masa Schaeuble sebagai menteri kewangan Jerman, menyimpulkan bahawa “sejarah akan menghakiminya dengan keras.”

Kerjaya politik Schaeuble bermula pada tahun 1972 apabila beliau pertama kali dipilih sebagai ahli parlimen untuk parti CDU (Christian Democratic Union). Beliau mengetuai CDU di Bundestag dari 1991 hingga 2000. Pada tahun 2017, beliau mengambil peranan presiden Bundestag sehingga 2021, mengekalkan peranan istiadat sebagai ahli parlimen tertua sehingga kematiannya.

Selain tanggungjawab parlimennya, Schaeuble berkhidmat sebagai menteri untuk hal ehwal khas dan ketua pejabat kanselori di bawah Helmut Kohl pada tahun 1980-an. Beliau juga memegang jawatan menteri dalaman, menandatangani Perjanjian Penyatuan Jerman pada tahun 1990, titik perubahan penting dalam sejarah negara itu. Beliau dilantik semula sebagai menteri dalaman pada tahun 2005 oleh Kanselor Merkel.

Berbicara kepada media Tagesspiegel, Schaeuble pernah mengingat bahawa “konsep asas Perjanjian Penyatuan adalah idea saya.” Pada tahun yang sama, politikus itu terselamat daripada cubaan pembunuhan yang meninggalkannya terpaksa duduk di kerusi roda seumur hidup.

Sebagai menteri kewangan antara tahun 2009 dan 2017, beliau memimpin dasar kewangan ketat Kerajaan Merkel berikutan krisis global 2008.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.