FBI menyiasat ancaman kematian terhadap hakim dalam keputusan Trump

(SeaPRwire) –   Butiran peribadi hakim Colorado yang menganggap Trump tidak layak untuk pejabat telah diletakkan secara online beberapa hari selepas penghakiman negeri.

Jabatan Penyiasatan Persekutuan (FBI) sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa undang-undang di Colorado untuk menyiasat ancaman yang didakwa dibuat terhadap Hakim-Hakim Mahkamah Agung negeri yang mengundi untuk mengeluarkan Donald Trump daripada undian primer presiden negeri.

Polis Denver mengatakan pada Selasa bahawa ia meningkatkan perondaan di sekitar rumah hakim-hakim negeri berikutan keputusan Mahkamah Agung Colorado dalam undian 4-3 bahawa bekas presiden AS seharusnya tidak layak bertanding untuk Oval Office pada 2024.

Keputusan itu, yang datang pada 19 Disember, menyatakan klausa dalam Perlembagaan AS yang menghalang sesiapa yang terlibat dalam pemberontakan daripada memohon jawatan. Didakwa bahawa Trump melanggar klausa ini dengan tindakannya sebelum – dan semasa – rusuhan Capitol AS pada 6 Januari 2021.

“Jabatan Polis Denver sedang menyiasat insiden yang ditujukan kepada hakim-hakim Mahkamah Agung Colorado dan akan terus bekerjasama dengan rakan-rakan undang-undang tempatan, negeri dan persekutuan kami untuk menyiasat sebarang laporan ancaman atau gangguan,” kata kenyataan polis pada Selasa.

FBI menambah secara berasingan bahawa ia “sedar tentang situasi” dan sedang “bekerjasama dengan pihak berkuasa undang-undang tempatan.” Tiada komen dibuat oleh polis atau FBI mengenai jenis khusus siasatan sedang dijalankan.

Berikutan keputusan mahkamah, butiran peribadi hakim-hakim – termasuk alamat dan nombor telefon – telah diletakkan secara online, lapor BBC, termasuk di X (dahulunya Twitter), Telegram dan Truth Social milik Trump.

Satu mesej sedemikian menyeru keganasan terhadap hakim-hakim, menurut BBC. “Jika anda tinggal di Colorado, lakukan apa yang pengasas sebenarnya mahu. Ambil senapata anda dan beberapa tali dan ikat.” Jabatan Polis Denver juga mengatakan bahawa ia dipanggil ke rumah salah seorang hakim negeri pada hari Khamis lalu apa yang kelihatan sebagai laporan palsu.

Satu mesej lagi, kelihatan diposkan merujuk kepada penghakiman Colorado, menyeru semua “tikus berjubah” untuk “digantung.”

Trump mempunyai masa sehingga 4 Januari untuk merayu keputusan Colorado. Penghakiman negeri dijangka sukar melalui Mahkamah Agung AS yang cenderung konservatif, menurut penganalisis undang-undang.

Beberapa pesaing Trump untuk pencalonan Republikan untuk presiden telah menyatakan kepercayaan bahawa penghakiman Mahkamah Agung Colorado itu didorong oleh politik. Beberapa Demokrat mengatakan bahawa keputusan itu mungkin menimbulkan kesan sebaliknya, kerana ia akan memberi Trump alasan untuk lebih mendakwa bahawa beliau ditargetkan dengan tidak adil oleh sistem kehakiman AS dan pentadbiran Biden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.