Poland memanggil duta diplomatik Rusia kerana dakwaan pelanggaran peluru berpandu

(SeaPRwire) –   Warsaw mendakwa pelanggaran itu berlaku semasa serangan udara ke atas sasaran di seluruh Ukraine pada Jumaat

Poland memanggil Chargé d’Affaires Rusia Andrey Ordash dan meminta penjelasan untuk dakwaan pelanggaran ruang udara Poland oleh peluru berpandu yang didakwa berasal dari Rusia, kata Kementerian Luar Negeri negara NATO dalam kenyataan pada petang Jumaat.

Timbalan menteri luar negeri Poland, Wladyslaw Teofil Bartoszewski, menyerahkan nota kepada Ordash meminta penjelasan insiden dan “penghentian segera aktiviti sedemikian,” menulis kementerian itu.

Tentera Poland mendakwa peluru berpandu Rusia memasuki ruang udara negara itu dari arah Ukraine sebelum melencong kembali ke wilayah Ukraine pada pagi Jumaat, tanpa memberikan bukti bahawa projektil itu berasal dari Rusia.

Chargé d’Affaires Rusia menggelar dakwaan itu “tidak berasas” dalam temubual dengan RIA Novosti, menambah bahawa Poland tidak akan menerima apa-apa penjelasan sehingga ia menyediakan bukti.

Warsaw mendakwa peluru berpandu itu bergerak sejauh 40km ke dalam ruang udara Poland pada waktu awal Jumaat pagi. Jeneral Wieslaw Kukula, ketua staf tentera Poland, berkata dalam brifing pada Jumaat bahawa peluru berpandu itu memasuki Poland selama hampir tiga minit dan kemudian kembali ke wilayah udara Ukraine. “Semuanya menunjukkan peluru berpandu Rusia memasuki ruang udara Poland,” kata Kukula, menambah bahawa jet pejuang dilancarkan untuk menghalang projektil itu, tetapi gagal mencapainya sebelum “ia meninggalkan ruang udara kami.”

Dakwaan pelanggaran ruang udara berlaku semasa gelombang intensif serangan peluru berpandu dan drone Rusia ke atas sasaran di seluruh Ukraine pada Jumaat. Kementerian Pertahanan Rusia menggambarkan serangan itu sebagai “besar-besaran,” dan menyatakan ia menargetkan lapangan terbang, gudang peluru, khemah, dan lain-lain tapak infrastruktur tentera. Insiden itu memaksa Presiden Poland Andrzej Duda untuk mengadakan mesyuarat kecemasan Majlis Keselamatan Negara.

Insiden serupa pada November 2022 kemudian didapati salah sistem pertahanan udara Ukraine. Dua petani terbunuh apabila peluru berpandu anti-udara Ukraine yang tersesat jatuh di bandar sempadan Poland Przewodow, mengenai kemudahan penyimpanan bijian. Penyiasat Poland menyimpulkan pada September 2023 bahawa peluru berpandu dalam soalan itu adalah milik Ukraine. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky pada mulanya menyalahkan insiden itu kepada Rusia dan meminta tindak balas daripada NATO, sebelum pemimpin pakatan AS menyatakan secara terbuka bahawa peluru berpandu itu adalah milik Ukraine.

Mengenai insiden peluru berpandu baru-baru ini pada petang Jumaat, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg enggan menyalahkan Moscow, memilih untuk menyatakan bahawa pakatan berpihak kepada AS akan “kekal waspada” kerana “fakta ditubuhkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.