Tahun 2023 paling berdarah untuk kanak-kanak di Tebing Barat – UNICEF

(SeaPRwire) –   Kekerasan di wilayah Palestin telah mencapai “tingkat tanpa praseden”, kata badan PBB

Badan PBB untuk kanak-kanak, UNICEF, telah menetapkan tahun 2023 sebagai tahun yang paling mematikan dalam sejarah bagi orang muda yang tinggal di Tebing Barat yang diduduki, di tengah peningkatan tindakan polis dan tentera Israel yang timbul dari peperangan berterusan di Gaza.

Dalam kenyataan yang diterbitkan pada Khamis, UNICEF menggambarkan peningkatan “keganasan berkaitan konflik” di Tebing Barat tahun ini, dengan menyatakan bahawa 83 kanak-kanak telah terbunuh dalam tempoh 12 minggu – lebih daripada dua kali jumlah keseluruhan tahun 2022.

“Kanak-kanak yang tinggal di Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur, telah mengalami keganasan yang berlarutan selama bertahun-tahun, tetapi keamatan keganasan itu telah meningkat secara dramatik sejak serangan mengerikan pada 7 Oktober,” agensi itu menambah, merujuk kepada serangan pengganas Hamas yang membunuh terhadap Israel awal tahun ini.

Kenyataan UNICEF itu terus mengutuk “Pelanggaran serius terhadap kanak-kanak, khususnya membunuh dan mencacatkan,” mendesak semua pihak untuk melindungi hak asasi kanak-kanak untuk “masih hidup secara asas.”

Secara keseluruhan, sekurang-kurangnya 124 kanak-kanak Palestin telah terbunuh di Tebing Barat sehingga kini tahun ini, serta enam orang remaja Israel, kata agensi itu. Lebih daripada 576 orang juga mengalami kecederaan di wilayah itu.

Pada awal minggu ini, Pejabat Hak Asasi Manusia PBB mendesak pasukan tentera Israel untuk menghentikan “pembunuhan yang tidak sah” di Tebing Barat, di mana tentera Israel telah mengekalkan pendudukan tentera sejak 1967. Pejabat hak asasi manusia menunjuk kepada “peningkatan tajam” dalam serangan udara ke atas khemah pelarian yang padat penduduk, di mana kanak-kanak adalah di kalangan mangsa, dan mencadangkan bahawa askar Israel telah mencetuskan keganasan dengan pemukim terhadap orang Palestin tempatan.

Pejabat itu juga memberi amaran tentang “situasi hak asasi manusia yang semakin merosot dengan cepat” di Tebing Barat, mendesak “penamatan segera penggunaan senjata tentera dan cara semasa operasi penguatkuasaan undang-undang,” dan penamatan “penahanan sewenang-wenang dan rawatan buruk terhadap orang Palestin.”

Keadaan di Gaza juga menjadi teruk sejak peperangan terbaru dengan Hamas bermula, dengan serangan udara dan operasi darat Israel meninggalkan kira-kira 21,000 orang mati dan lebih daripada 55,000 cedera, menurut pegawai kesihatan tempatan. Kebanyakan mangsa adalah wanita dan kanak-kanak. Serangan Hamas pada 7 Oktober, sementara itu, membunuh kira-kira 1,200 di Israel, sementara lebih daripada 200 orang lagi diambil tebusan oleh kumpulan militan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.