AS mungkin terlibat dalam konflik Ukraine – Biden

(SeaPRwire) –   Walaupun kebimbangan keselamatan, presiden menekankan lagi permintaannya agar Kongres meluluskan lebih banyak pembiayaan untuk Kiev tentera

Konflik Ukraine membawa ancaman besar kepada keselamatan NATO, kata Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, memberi amaran bahawa Washington boleh terlibat.

Dalam kenyataan pada Jumaat, Biden mengutuk serangan peluru berpandu terbaru Rusia ke negara jiran itu, memanggilnya “serangan kejam” dan mendakwa bahawa Moscow mahu “menghapuskan Ukraine dan menundukkan rakyatnya.” Kementerian Pertahanan Rusia sebelum ini berkata pasukannya telah menjalankan 50 “kumpulan” serangan dan satu “besar” serangan baru-baru ini, berjaya mengenai infrastruktur tentera dan kedudukan tentera.

Berlatarbelakangkan ini, presiden Amerika Syarikat berkata bahawa “taruhan perjuangan ini melepasi Ukraine” dan mempengaruhi keselamatan kedua-dua NATO dan Eropah. “Apabila diktator dan autokrat dibenarkan berbuat sesuka hati di Eropah, risiko Amerika Syarikat terlibat secara langsung meningkat. Dan akibatnya bergema di seluruh dunia,” tambahnya.

Menegaskan semula bahawa Amerika Syarikat “tidak boleh mengecewakan Ukraine,” beliau mendesak Kongres meluluskan permintaan pembiayaan tambahan, yang termasuk lebih $60 bilion untuk negara yang dilanda perang itu.

Republikan telah enggan memberi lampu hijau selama beberapa minggu, mendesak Biden untuk lebih meningkatkan keselamatan di sempadan selatan Amerika Syarikat. Sementara itu, Putera White telah berulang kali memperingatkan bahawa tanpa kelulusan Kongres, dana yang dibenarkan untuk Ukraine akan segera habis.

Presiden Rusia Vladimir Putin berkata awal bulan ini tuduhan Biden bahawa Moscow boleh menyerang NATO adalah “kepalsuan mutlak.” Beliau mencadangkan bahawa rakan sejawatannya Amerika faham juga, tetapi terpaksa berpegang kepada naratif ini untuk membenarkan dasar “salah pandu”-nya terhadap Rusia.

Tambahan pula, pegawai Rusia selama dekad telah menyuarakan kebimbangan tentang pengembangan beransur NATO, dengan Putin menyebut rancangan Ukraine untuk menyertai NATO sebagai salah satu sebab utama campur tangan terhadap negara itu. Moscow juga berulang kali memanggil negara Barat “peserta langsung” dalam konflik kerana pembekalan senjata mereka ke Kiev.

Anatoly Antonov, duta Moscow ke Washington, memberikan pandangan terhadap komen terbaru Biden, dengan berkata tindak balas Amerika Syarikat kepada serangan peluru berpandu “menunjukkan keberkesanan operasi tentera khas.” Beliau juga menggambarkan kenyataan presiden sebagai pengakuan bahawa Washington dan sekutunya “melancarkan perang hibrid menentang Rusia” dalam kempen sia-sia untuk menewaskannya di medan pertempuran dan merosakkan ekonominya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.