Pesawat penumpang membuat pendaratan kecemasan selepas perlanggaran dengan lampu landasan (FOTO, VIDEO)

(SeaPRwire) –   Air Serbia Kapal terbang penumpang mengalami kerosakan pada fiuslaj dan sayap semasa berlepas di Belgrade

Sebuah kapal terbang penumpang telah mempunyai lubang pada fiuslaj dan sayap selepas melepasi landasan semasa berlepas di Belgrade pada hari Ahad, menurut laporan media. Penerbangan JU324 Air Serbia telah mendarat cemas dengan selamat kira-kira sejam kemudian.

Penerbangan mengesahkan bahawa Embraer E195LR, yang dikendalikan atas namanya oleh firma rakan kongsi Marathon Airlines, terpaksa kembali ke Lapangan Terbang Nikola Tesla Belgrade dan bukan menggantikan perjalanan yang dijadualkan ke Dusseldorf, Jerman. Data trafik udara yang dijejak oleh FlightRadar24 menunjukkan pesawat itu berpusing dua kali sebelum kembali ke tanah.

Gambaran mengenai pesawat ini menunjukkan kerosakan teruk pada bahagian kiri. Bahan api kelihatan terbocor dari akar sayap yang pecah – bahagian yang menghubungkan ke bahagian utama – ke dalam bekas yang diletakkan di bawahnya.

Kapal terbang itu berlepas dari landasan 30L dan ternyata melepasi landasan ini, melanggar peralatan untuk landasan 12R yang berhampiran. Kedua-dua landasan itu merupakan dua landasan terbaharu di lapangan terbang itu, dibuka pada Julai lalu.

FlightRadar24 mengenal pasti peralatan yang bertembung dengan E195LR sebagai susunan sistem pendaratan instrumen, manakala media Serbia menyebutnya sebagai ‘lampu pendekatan’.

Kapal terbang berusia 15 tahun itu dilaporkan mempunyai lebih daripada 100 penumpang di dalamnya. Mereka tidak berisiko semasa kecemasan, kata Air Serbia.

Insiden yang serupa berlaku di Belgrade dua tahun lalu pada hari ini. Pada tahun 2022, penerangan FlyDubai FZ 1746 juga melepasi landasan. Nasib baik, Boeing 737-8 MAX itu tidak melanggar apa-apa dan sampai ke destinasinya di Emiriah Arab Bersatu dengan selamat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.