Pertarungan Bergegar Berhampiran Hospital Utama Gaza Semasa Netanyahu Menolak Panggilan Gencatan Senjata

Israel-Hamas-War

KHAN YOUNIS, Jalur Gaza (AP) — Serangan udara Israel menggempur Bandar Raya Gaza sepanjang malam dan sehingga Ahad apabila pasukan darat bertempur dengan militan Hamas berhampiran hospital terbesar wilayah itu, di mana pegawai kesihatan mengatakan beribu-ribu doktor, pesakit dan orang yang dipindahkan terperangkap tanpa bekalan elektrik dan bekalan yang semakin menipis.

Dalam ucapan disiarkan pada Sabtu, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menolak panggilan antarabangsa yang semakin meningkat untuk gencatan senjata kecuali ia termasuk pembebasan semua hampir 240 tebusan yang ditangkap oleh Hamas dalam serangan 7 Oktober yang memicu perang ini, dengan berkata Israel membawa “kekuatan penuh” ke medan pertempuran.

Israel bersumpah untuk mengakhiri pemerintahan Hamas selama 16 tahun di Jalur Gaza dan menghancurkan keupayaan tentera mereka, sementara menyalahkan militan atas beban perang terhadap 2.3 juta orang Palestin yang terperangkap di wilayah yang dikepung itu. Tetapi ia datang di bawah tekanan antarabangsa yang semakin meningkat atas nasib orang awam.

Di Bandar Raya Gaza, penduduk melaporkan serangan udara berat dan peluru berpandu sepanjang malam, termasuk di kawasan sekitar Hospital Shifa. Israel, tanpa menyediakan bukti, menuduh Hamas menyembunyikan pusat arahan di dalam dan di bawah kompleks hospital, dakwaan yang dinafikan oleh Hamas dan staf hospital.

“Kami menghabiskan malam dalam kegelisahan menunggu kedatangan mereka,” kata Ahmed al-Boursh, seorang penduduk yang berlindung di hospital itu. “Mereka di luar, tidak jauh dari pagar.”HOSPITAL DILUAR KESENDIRIAN

Penjana terakhir hospital itu habis bahan api pada Sabtu, membawa kepada kematian tiga bayi pramatang dan empat pesakit lain, menurut Kementerian Kesihatan di Gaza yang ditadbir Hamas. Ia mengatakan lagi 36 bayi berisiko mati kerana tiada bekalan elektrik.

Timbalan Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Munir al-Boursh berkata penembak tepat Israel telah dikerahkan di sekeliling Hospital Shifa, menembak apa-apa gerakan di dalam kompleks itu. Beliau berkata serangan udara telah memusnahkan beberapa rumah bersebelahan hospital, membunuh tiga orang termasuk seorang doktor.

“Ada mangsa luka di rumah itu, dan kami tidak dapat menghampiri mereka,” katanya dalam temubual dengan stesen TV Al Jazeera dari hospital itu. Tidak jelas sama ada beliau berkaitan dengan lelaki lain dengan nama keluarga yang sama.

Tentera Israel berkata terdapat laluan selamat bagi orang awam untuk meninggalkan Hospital Shifa ke selatan Jalur Gaza, tetapi orang yang berlindung di hospital itu berkata mereka takut keluar. Tentera berkata ia akan membantu memindahkan bayi pada Ahad, dan berhubung dengan staf hospital.

Situasi di dalam dan sekeliling hospital itu tidak dapat disahkan secara bebas.

Kementerian Kesihatan mengatakan masih ada 1,500 pesakit di Hospital Shifa, bersama-sama 1,500 petugas perubatan dan antara 15,000 hingga 20,000 orang yang mencari perlindungan. Ribu-ribu orang telah melarikan diri dari Hospital Shifa dan hospital lain, tetapi doktor berkata mustahil bagi semua orang untuk keluar.

Perkhidmatan Penyelamat Salib Merah Palestin mengatakan hospital lain di Bandar Raya Gaza, Al-Quds, “tidak lagi beroperasi” kerana habis bahan api. Loji kuasa tunggal Jalur Gaza telah dipaksa untuk ditutup sebulan lalu, dan Israel telah melarang sebarang import bahan api, dengan berkata Hamas akan menggunakannya untuk tujuan tentera.

Nebal Farsakh, jurucakap Salib Merah Merah berkata 6,000 orang, termasuk keluarga yang dipindahkan, pesakit, dan staf perubatan, masih terperangkap di hospital itu.

Dengan Hospital Shifa dan hospital lain tidak boleh diakses, orang yang berlindung di Bandar Raya Gaza berkata mereka terputus dari rawatan kecemasan. Heba Mashlah, yang berlindung di kompleks PBB bersama ribuan keluarga, berkata serangan lewat Sabtu membunuh empat orang dan mencederakan 15 orang.

“Mangsa luka darah, dan tiada seorang pun yang dapat datang membantu mereka,” katanya, menambah mayat dikuburkan di dalam kompleks itu. Program Pembangunan Bangsa Bersatu mengesahkan satu kompleksnya dijangkiti.

NETANYAHU TOLAK WAWASAN AMERIKA SYARIKAT SELEPAS PERANG

Netanyahu berkata tanggungjawab atas sebarang kerosakan kepada orang awam terletak pada Hamas. Israel lama menuduh kumpulan itu, yang beroperasi di kawasan perumahan padat, menggunakan orang awam sebagai perisai manusia.

Pada Sabtu, Netanyahu mula menggariskan rancangan Israel untuk Jalur Gaza selepas perang, yang berbeza secara ketara dengan wawasan yang dikemukakan Amerika Syarikat.

Netanyahu berkata Gaza akan didemilitarisasi dan Israel akan mengekalkan keupayaan untuk memasuki Gaza bebas untuk memburu militan. Beliau juga menolak idea bahawa Pihak Berkuasa Palestin, yang sekarang mentadbir bahagian-bahagian di Tebing Barat yang diduduki Israel, akan pada satu ketika mengawal Gaza. Hamas mengusir pasukan PA dari Gaza dalam pertempuran jalanan selama seminggu pada tahun 2007.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berkata AS menentang penaklukan semula Israel di Gaza dan merangka satu kerajaan Palestin bersatu di Gaza dan Tebing Barat sebagai langkah ke arah negara Palestin. Bahkan sebelum perang, kerajaan Netanyahu sangat menentang negara Palestin.

Perang mengancam memicu konflik lebih besar, dengan Israel dan militan Hezbollah di Lubnan sering bertukar tembakan di sepanjang sempadan. Hezbollah menembakkan peluru berpandu anti-kereta kebal ke Israel pada Ahad, dan Israel menanggap dengan meriam. Syarikat kuasa Israel berkata pekerja membaiki talian yang rosak dalam serangan sebelum itu cedera, dan rakaman video menunjukkan dua kenderaan terbakar.

Amerika Syarikat juga menekan untuk jeda sementara yang membolehkan pengedaran bantuan kecemasan yang lebih meluas kepada orang awam di wilayah yang dikepung itu, di mana keadaan semakin teruk.

Tetapi Israel hanya bersetuju kepada tempoh sementara harian di mana orang awam boleh melarikan diri dari kawasan operasi darat utara Gaza dan berjalan ke selatan di atas dua laluan utara-selatan. Sementara itu, Israel masih mengebom sasaran tentera di seluruh selatan Gaza, sering membunuh wanita dan kanak-kanak.

Puluhan mangsa cedera, termasuk kanak-kanak, dibawa ke sebuah hospital di Khan Younis selepas serangan udara Israel memusnahkan sebuah bangunan di bandar selatan itu. Pegawai hospital berkata sekurang-kurangnya 13 orang terbunuh.

Perang ini mengusir lebih dua pertiga penduduk Gaza, dengan kebanyakan melarikan diri ke selatan. Mesir membenarkan beratus-ratus pemegang pasport asing dan pesakit perubatan keluar melalui laluan Rafah, serta masuknya sebahagian bantuan kemanusiaan.

Lebih 11,000 orang Palestin, dua pertiga wanita dan kanak-kanak, terbunuh sejak perang bermula, menurut Kementerian Kesihatan Gaza, yang tidak membezakan antara kematian awam dan tentera. Kira-kira 2,700 orang dilaporkan hilang dan dipercayai terperangkap atau mati di bawah reruntuhan.

Sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh di pihak Israel, kebanyakannya awam terbunuh dalam serangan awal Hamas. Empat puluh enam askar Israel terbunuh di Gaza sejak operasi darat bermula.

Kira-kira 250,000 orang Israel terpaksa dipindahkan dari komuniti berhampiran Gaza, di mana tentera Palestin