Banjir Membunuh Sekurang-kurangnya 31 di Somalia sementara PBB Meluluskan Bantuan Kemanusiaan $25 Juta

Banjir memberi kesan negatif kepada kehidupan di Somalia

MOGADISHU, Somalia — Banjir yang disebabkan oleh hujan lebat telah menyebabkan sekurang-kurangnya 31 orang maut di pelbagai bahagian Somalia, menurut pihak berkuasa.

Sejak Oktober, banjir telah mengakibatkan hampir setengah juta orang dipindahkan dan mengganggu kehidupan lebih 1.2 juta orang, Menteri Maklumat Daud Aweis memberitahu wartawan di ibu negara Mogadishu. Ia juga telah menyebabkan kerosakan meluas kepada infrastruktur awam terutamanya di kawasan Gedo di selatan Somalia, beliau berkata.

Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, atau OCHA, yang telah memberi $25 juta untuk membantu mengurangkan kesan banjir, memberi amaran dalam kenyataan Khamis mengenai “satu peristiwa banjir yang statistiknya hanya berlaku sekali dalam 100 tahun, dengan kesan kemanusiaan yang signifikan yang diramalkan.”

“Walaupun semua langkah persiapan yang mungkin sedang diambil, banjir skala ini hanya boleh dikurangkan dan tidak dapat dicegah,” kata OCHA, mengesyorkan “amaran awal dan tindakan awal” untuk menyelamatkan nyawa kerana “pengasingan besar-besaran, keperluan kemanusiaan yang meningkat dan lagi banyak lagi kemusnahan harta akan berkemungkinan besar berlaku.”

Nyawa sekitar 1.6 juta orang di Somalia mungkin akan terjejas oleh banjir semasa musim hujan yang berlangsung sehingga Disember, dengan 1.5 juta hektar tanah pertanian yang berpotensi dimusnahkan, katanya.

Mogadishu telah dilanda hujan lebat yang, pada masa-masa, telah membawa orang-orang yang rentan, termasuk kanak-kanak dan warga tua, dan mengganggu pengangkutan.

Banjir juga memberi kesan kepada negara jiran Kenya, di mana jumlah kematian berdiri pada 15 pada Isnin, menurut Kenya Red Cross. Bandar pelabuhan Mombasa dan daerah timur laut Mandera dan Wajir adalah yang paling terjejas.