Peraturan Baru ‘Majikan Bersama’ Mungkin Memudahkan Jutaan Pekerja untuk Bersekutu

(SeaPRwire) –   Peraturan persekutuan baru yang akan berkuatkuasa bulan hadapan mungkin akan memudahkan jutaan pekerja untuk membentuk kesatuan di syarikat-syarikat besar seperti McDonald’s. Tetapi ia sudah mula mendapat tentangan yang besar daripada dunia perniagaan dan sesetengah ahli Kongres.

Peraturan ini – diumumkan pada hujung bulan lepas oleh Lembaga Hubungan Buruh Kebangsaan – menetapkan piawaian baharu untuk menentukan bila dua syarikat patut dianggap sebagai “majikan bersama” di bawah Akta Hubungan Buruh Kebangsaan.

Ia kedengaran rumit. Tetapi secara ringkasnya, peraturan ini boleh memperluaskan bilangan syarikat yang perlu menyertai rundingan buruh bersama-sama francais atau kontraktor bebas mereka. Contohnya, ia mungkin memerlukan Burger King untuk rundingan dengan pekerja walaupun kebanyakan restorannya di Amerika Syarikat dimiliki oleh francais. Atau ia boleh memerlukan Amazon untuk rundingan dengan pemandu penghantaran yang diupah oleh kontraktor bebas.

“Ia cuba mengambil kira realiti tenaga kerja hari ini, apabila banyak majikan menyubkontras kerja dan kata, ‘Oh, kami bukan majikan,’” kata Cathy Creighton, pengarah Buffalo Co-Lab di Sekolah Hubungan Perusahaan dan Buruh Universiti Cornell. “Ia majikan yang sebenarnya menentukan dasar dan mempunyai wang.”

Lembaga NLRB menyatakan peraturan baharu ini mengubah peraturan 2020 yang membuatkan ia terlalu mudah bagi majikan bersama untuk mengelakkan tanggungjawab mereka untuk rundingan dengan pekerja. Akta Hubungan Buruh Kebangsaan berusia 88 tahun menjamin hak pekerja Amerika Syarikat untuk membentuk atau menyertai kesatuan.

Tetapi pengkritik mengatakan peraturan baharu ini merupakan penyalahgunaan kuasa oleh pentadbiran Biden yang ramah buruh dan menggugat pemilik perniagaan bebas. Sesetengah – termasuk Persatuan Hotel dan Penginapan Amerika – sudah memfailkan saman untuk menghalangnya.

“Model perniagaan francais merupakan inovasi Amerika yang hebat. Ia telah mencipta kekayaan bagi ribuan, terutamanya golongan minoriti dan wanita yang tidak diwakili,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif McDonald’s Chris Kempczinski semasa panggilan pelabur baru-baru ini. “Ini adalah sesuatu yang kami fikir perlu disokong, bukannya diserang.”

Senator AS Joe Manchin, seorang Demokrat dari West Virginia, dan Bill Cassidy, seorang Republikan dari Louisiana, telah memperkenalkan resolusi Akta Kajian Semula Kongres yang akan membatalkan peraturan itu. Resolusi itu perlu diluluskan kedua-dua dewan Kongres dan disahkan oleh Presiden Joe Biden.

Biden belum menyatakan sokongannya terhadap peraturan majikan bersama baharu, tetapi beliau telah mempersembahkan diri sebagai presiden paling pro-kesatuan dalam sejarah. Peraturan baharu itu dijadualkan berkuatkuasa pada 26 Disember.

Richard Eiker, 54, telah bekerja di makanan segera selama 25 tahun dan kini bekerja di McDonald’s di Kansas City, Missouri. Beliau mengatakan McDonald’s jelas mengawal stor francaisnya dan mengelakkan tanggungjawabnya kepada pekerja.

Eiker, pemimpin dalam kumpulan pro-kesatuan Stand Up KC, mengatakan penubuhan kesatuan boleh meningkatkan gaji, faedah dan syarat kerjanya. Eiker mengalami sakit kaki dan tekanan darah tinggi, tetapi katanya pekerjaannya tidak menawarkan penjagaan kesihatan mampu milik atau cuti bergaji untuk melihat doktor. Sering kali beliau memotong ubat-ubatannya separuh kerana tidak mampu membayar kos mengisi semula.

“McDonald’s mencatat keuntungan hampir AS$15 bilion dalam dua tahun terakhir. Mereka pasti mampu melayan kami lebih baik, dan dengan kesatuan kami boleh memaksa mereka berbuat betul kepada kami,” katanya.

Asal-usul peraturan majikan bersama baharu bermula semasa pentadbiran Obama. Pada tahun 2015, Lembaga NLRB memutuskan bahawa Browning-Ferris Industries, sebuah syarikat pengurusan sisa, patut dianggap majikan bersama pekerja kontrak yang menyusun semula kitar semula kerana ia mempunyai kuasa terhadap syarat-syarat kerja mereka. Mahkamah Persekutuan mengesahkan keputusan Lembaga NLRB pada tahun 2018.

Tetapi semasa pentadbiran Trump yang dikuasai Republikan, lembaga buruh menyempitkan takrifan majikan bersama. Menurut peraturan 2020, syarikat boleh dianggap majikan bersama hanya jika mereka mempunyai “kawalan terus dan serta-merta yang besar” terhadap syarat-syarat pekerjaan.

Peraturan terbaru – diluluskan oleh lembaga kini dikuasai Demokrat – lebih hampir menyerupai keputusan Browning-Ferris 2015. Ia menyatakan syarikat mungkin dianggap majikan bersama jika mereka mempunyai kuasa untuk mengawal – secara terus atau tidak langsung – sekurang-kurangnya satu syarat pekerjaan. Syarat-syarat termasuk gaji dan faedah, jam dan jadual, penugasan tugas, peraturan kerja dan perekrutan.

Peraturan ini hanya terpakai kepada hubungan buruh. Jabatan Buruh menetapkan piawaian majikan bersama sendiri untuk isu-isu seperti memenuhi keperluan gaji minimum.

Walaupun begitu, peraturan baharu ini boleh memberi kesan besar. Pemilik francais tempatan menggaji lebih 8 juta orang di AS, menurut Persatuan Francais Antarabangsa. Jutaan lagi bekerja untuk kontraktor atau agensi kerja sementara.

John Motta, yang memiliki 32 lokasi Dunkin ‘di New Hampshire dan Virginia, berkata francais perlu memenuhi piawaian jenama dan menggunakan seragam dan papan tanda Dunkin ‘. Tetapi di luar itu, mereka mahu mengendalikan perniagaan secara bebas.

“Kami tidak mahu rakan korporat kami memberitahu kami, ‘Anda perlu membayar sekian jam sejam,’” katanya. “Bukan itu sebab saya masuk perniagaan ini. Saya mahu membuat semua keputusan sendiri.”

Motta memimpin Koalisi Persatuan Francais, yang mewakili kira-kira 46,000 francais. Dia bimbang peraturan itu akan menyebabkan Dunkin ‘dan syarikat lain berhenti bekerja dengan francais dan mengendalikan stor sendiri supaya tidak dianggap bertanggungjawab jika francais melanggar undang-undang buruh.

Michael Kaufman, seorang peguam yang mewakili syarikat dalam pertikaian buruh, berkata peraturan itu boleh menimbulkan komplikasi lain. Jika perniagaan mengupah pekerja sementara melalui kontraktor tetapi kemudian meminta kontraktor itu memecat pekerja sementara kerana mengganggu seseorang, peraturan baharu mungkin membenarkan pekerja sementara itu membawa tuduhan tidak adil terhadap perniagaan, kata Kaufman.

“Lembaga NLRB berfikir mereka memegang lebih orang bertanggungjawab, tetapi mereka memegang orang yang salah bertanggungjawab,” katanya.

Kesatuan buruh mengatakan Lembaga NLRB akan mempertimbangkan keadaan sedemikian secara kes demi kes, tetapi peraturan masih perlu untuk memastikan semua pekerja boleh merundingkan gaji dan syarat kerja.

“Hak pekerja untuk merundingkan secara berkumpulan tidak dapat direalisasikan jika entiti yang mempunyai kuasa untuk mengubah syarat-syarat pekerjaan tidak hadir di meja rundingan,” menurut surat yang dihantar bulan ini kepada ahli Kongres oleh AFL-CIO, Teamsters dan Perkhidmatan Pekerja Antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)