Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez Akan Menghadapi Undian Jawatan Perdana Menteri di Parlimen

Pedro Sanchez

(SeaPRwire) –   Pedro Sanchez dari Sepanyol akan mencari penggal baru sebagai perdana menteri dalam undian kepercayaan di parlimen minggu ini selepas beliau menandatangani perjanjian dengan pemisah Catalan untuk mengukuhkan sokongan mereka dan menjamin majoriti.

Perbahasan akan bermula pada hari Rabu, Pengerusi Parlimen Francina Armengol berkata, dengan ahli-ahli parlimen dijadualkan untuk mengesahkan sama ada mereka menyokong mandat kedua untuk pemimpin Sosialis itu pada hari seterusnya.

Partinya pada asalnya dijangka akan mengemukakan draf undang-undang yang akan memberi amnesti kepada beratus-ratus aktivis Catalan yang menghadapi tuduhan jenayah berhubung cubaan kemerdekaan gagal 2017.

Undang-undang itu, yang mempunyai sokongan majoriti di kalangan ahli parlimen tetapi telah membawa kepada protes di seluruh negara, adalah sebahagian daripada perjanjian untuk menjamin undi tujuh ahli parlimen parti pemisah Catalan Junts per Catalunya yang diperlukan Sanchez. Persetujuan yang diumumkan minggu lepas cuba untuk mengakhiri bulan-bulan ketidakpastian sejak pilihan raya tidak menentu pada bulan Julai.

Penerima manfaat tertinggi undang-undang baru itu akan menjadi Carles Puigdemont, bekas presiden Catalonia yang telah menjadi buruan mahkamah Sepanyol sejak cuba dan gagal mengisytiharkan kemerdekaan rantau itu enam tahun lalu. Tiada draf undang-undang yang dibuat awam.

Puluhan ribu orang turun ke jalan-jalan di seluruh Sepanyol pada hari Ahad untuk memprotes rancangan amnesti yang dirancang. Peguam, pasukan keselamatan, hakim dan kumpulan perniagaan telah mengeluarkan kenyataan mengkritik perjanjian itu.

Protes itu dianjurkan oleh pembangkang utama, Parti Rakyat kanan tengah, yang ketua Alberto Nunez Feijoo sebelum ini gagal menyatukan sokongan cukup untuk menjamin jawatan perdana menteri, membuka jalan kepada Sanchez.

Demonstrasi berasingan diadakan hampir setiap malam minggu lepas di depan ibu pejabat Sosialis, dengan nasionalis kanan jauh juga berulang kali bertembung dengan polis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)