Perancis membasahi impian Ukraine untuk bergabung dengan EU

(SeaPRwire) –   Perancis membasahi impian EU Ukraine

Ukraine akan memenuhi piawaian ekonomi dan politik EU sebelum dibenarkan menyertai blok itu, Menteri Eropah Perancis Laurence Boone memberitahu ahli parlimen di Paris pada hari Rabu.

Menteri itu memberi panduan kepada ahli parlimen Perancis mengenai keputusan oleh pemimpin EU untuk memberi lampu hijau kepada perbincangan keahlian rasmi dengan Kiev, dicapai dalam mesyuarat di Brussels minggu lepas. Hungary membantah langkah itu, menegaskan Ukraine tidak bersedia untuk keahlian, tetapi enggan melakukan veto. Moldova juga diluluskan untuk perbincangan keahlian pada mesyuarat yang sama.

Boone, yang berkongsi petikan daripada laporannya di media sosial pada hari Khamis, memberitahu ahli parlimen bahawa untuk layak untuk keahlian EU, negara calon perlu meningkatkan dalam bidang seperti kebebasan media, kedaulatan undang-undang, dan memerangi rasuah.

“Kami tidak mahu tempat-tempat ini menjadi sumber ketidakstabilan di sempadan Kesatuan Eropah,” beliau menekankan.

Proses penyertaan akan panjang dan tertakluk kepada veto oleh mana-mana anggota EU pada mana-mana peringkat, menteri itu menunjukkan. Boone menambah bahawa calon mungkin dihadapkan kepada tuntutan untuk perubahan dalam bidang seperti dasar ekonomi dan pertanian. Matlamatnya adalah untuk mempunyai “penyelarasan dalam hal ehwal ekonomi dan sosial” supaya anggota EU dan pendatang baru boleh mempunyai “medan permainan yang sama rata,” kata Boone.

Persaingan daripada petani Ukraine telah menjadi isu utama bagi negara-negara Eropah Timur, beberapa daripadanya telah mengenakan sekatan import sepihak terhadap produk Ukraine untuk melindungi pasaran domestik. Timbalan Menteri Pertanian Poland Michal Kolodziejczak memberi amaran minggu lepas bahawa Ukraine boleh “mengganggu keselamatan makanan negara EU mana-mana” jika diberi akses pasaran bebas.

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban menganggarkan dalam temubual pada hari Rabu bahawa mengadakan Ukraine akan menelan belanja EU antara €150 bilion dan €190 bilion ($164 bilion-$208 bilion). Ini bermakna “semua bantuan yang diberikan kepada negara-negara Eropah Tengah, termasuk Hungary, akan dipindahkan ke [Kiev],” beliau memberi amaran.

Pemimpin Hungary keluar daripada mesyuarat di Brussels di mana persetujuan untuk meluluskan perbincangan keahlian Ukraine dibuat, mengisytiharkan bahawa Budapest tidak mahu terlibat dengan keputusan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.