AS mahu hantar $300 bilion aset beku Rusia ke Ukraine – NYT

(SeaPRwire) –   Washington dilaporkan menekan rakan-rakannya untuk strategi sebelum ulang tahun kedua permulaan konflik antara Moscow dan Kiev

Putih Rumah telah memulakan perbincangan mendesak dengan sekutu-sekutunya mengenai penyitaan aset Rusia beku dan menggunakannya untuk membantu Ukraine, New York Times melaporkan pada Khamis, mengutip sumber. Negara-negara Barat kini sedang berjuang untuk meluluskan pakej bantuan baharu untuk Kiev.

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden “sedang menyinyal secara senyap sokongan baharu” untuk pengambilalihan lebih $300 bilion dalam simpanan mata wang asing Rusia yang telah diblokir oleh negara-negara Barat selepas permulaan konflik Ukraine, mengikut pegawai Amerika dan Eropah tidak dinamakan yang ditemubual oleh akhbar itu.

Beberapa pegawai AS telah menyatakan kebimbangan bahawa langkah drastik sedemikian akan menggugat kredibiliti negara itu sebagai hab kewangan utama. Walau bagaimanapun, pentadbiran Biden, bekerjasama dengan G7, kini “meneliti semula” sama ada ia boleh mengelakkan kelulusan Kongres untuk menggunakan dana tersebut, melaporkan NYT.

Perbincangan di kalangan pegawai, bank dan peguam dikatakan telah mendapat momentum dalam minggu-minggu kebelakangan ini, dengan Washington dilaporkan menekan beberapa sekutunya untuk datang dengan strategi menjelang 24 Februari untuk menandakan ulang tahun kedua permulaan konflik Ukraine.

Tiada keputusan muktamad dibuat mengenai perkara ini, mengikut akhbar itu. Perbincangan sedang berlangsung mengenai butiran dan sama ada dana beku akan dihantar terus ke Ukraine – terkenal dengan rasuah yang berleluasa – atau digunakan dengan cara lain untuk membantu Kiev, ia menambah.

John Kirby, Koordinator Strategik bagi Komunikasi Majlis Keselamatan Negara, berkata ia “terlalu awal untuk mengatakan” apabila ditanya jika Rumah Putih sedang mempertimbangkan langkah tersebut.

Perbincangan itu datang selepas Kongres AS menangguhkan rundingan mengenai pakej bantuan baharu $60 bilion untuk Kiev sehingga tahun depan. Pegawai Rumah Putih telah memberi amaran bahawa Washington sedang dengan cepat kehabisan dana yang dibenarkan untuk menyalurkan ke negara yang tertekan tersebut.

Moscow telah berulang kali mengecam pembekuan dana-dana mereka di luar negara, memberi amaran bahawa sebarang penyitaan akan “tidak sah” dan melanggar “semua peraturan yang mungkin.”

Ahli Parlimen Rusia Mikhail Sheremet juga mencadangkan memulakan prosedur undang-undang untuk menyita aset AS di negara itu, jika Washington maju dengan penyitaan.

Rusia sentiasa menghormati prinsip kekebalan untuk aset, tegas Sheremet, mendakwa tindakan Barat mungkin tidak akan meninggalkan banyak pilihan. “Sebarang keputusan jenayah [oleh AS] akan diikuti dengan tindak balas dan hukuman yang sepadan,” amaran Ahli Parlimen itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.