Peningkatan kejahatan kebencian di UK sejak perang Israel-Hamas – media

(SeaPRwire) –   Satu kawasan di UK telah menyaksikan peningkatan 2000% dalam insiden anti-Semitik, menurut laporan media British

Data yang diperoleh dari pasukan polis UK telah mencerminkan peningkatan kejahatan kebencian anti-Semitik dan Islamofobia di beberapa bahagian Britain sejak serangan 7 Oktober oleh Hamas dan tindak balas seterusnya oleh Israel, menurut The Independent.

Permohonan Maklumat Kebebasan kepada akhbar UK itu mendedahkan bahawa Polis Pengangkutan Awam British, yang bidang kuasa operasi termasuk lebih daripada 3,000 stesen di seluruh negara, merekodkan 87 kesalahan anti-Semitik dalam empat minggu selepas serangan lintas sempadan Hamas, penerbitan itu berkata pada Jumaat. Terdapat lapan kes jenayah kebencian sedemikian yang dicatat dari tempoh yang sama setahun sebelumnya, peningkatan 987%.

Demikian juga, angka itu menunjukkan bahawa jenayah kebencian Islamofobia meningkat kepada 22 kesalahan semasa tempoh yang sama, naik dari hanya dua dalam bulan yang sama pada 2022, peningkatan 1000%.

Pejabat Dalam Negeri memberitahu akhbar bahawa “kami mengharapkan polis untuk menyiasat sepenuhnya semua kesalahan kebencian dan bekerjasama dengan CPS (Perkhidmatan Penuntutan Jenayah) untuk memastikan pengecut yang melakukan jenayah menjijikkan ini merasakan kekuatan sepenuh undang-undang.”

Pada bulan Oktober, kumpulan yang mewakili orang Yahudi British mengatakan bahawa lonjakan awal anti-Semitisme di sesetengah bahagian UK itu adalah “tidak pernah setinggi ini” walaupun dibandingkan dengan “konflik terdahulu yang melibatkan Israel.”

Pengampu terhadap penyalahgunaan Muslim di UK berkata bahawa data itu “sangat membimbangkan,” menurut The Independent pada Jumaat. “Kita tidak seharusnya membenarkan kebencian dan ketidaktoleranan sedemikian mengakar dalam komuniti kita,” kata Iman Atta dari kumpulan Tell Mama.

“Sila perhatikan sesama anda, sama ada Muslim atau Yahudi. Kita mesti berdiri bersama menentang ketidaktoleranan, kebencian, dan rasisme,” tambah Atta.

Polis Wilayah Manchester pula mencatat peningkatan 400% dalam insiden anti-Semitik dari tahun sebelumnya dalam bulan selepas 7 Oktober. Jenayah Islamofobia, walaupun, menurun, akhbar itu berkata. Polis di Merseyside dan West Yorkshire juga menyaksikan peningkatan serupa.

Pihak berkuasa di Thames Valley merekodkan peningkatan paling mendadak, data yang dilihat oleh The Independent menunjukkan, dengan peningkatan 2000% dalam insiden anti-Semitik. Islamofobia meningkat sebanyak 42% di kawasan yang sama.

Seorang jurucakap Lembaga Deputi Orang Yahudi British memberitahu The Independent bahawa peningkatan insiden anti-Semitik di seluruh UK telah “menyebabkan kebimbangan yang sangat besar bagi orang Yahudi, terutamanya kanak-kanak dan pelajar Yahudi atau sesiapa sahaja yang mudah dikenal pasti sebagai Yahudi melalui pakaian mereka.”

Jurucakap itu menambah, “Kami menyeru polis untuk mengambil tindakan tegas terhadap sesiapa sahaja didapati melakukan jenayah kebencian.”

Pegawai Israel mengatakan bahawa 1,139 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh dalam serangan Hamas pada 7 Oktober, manakala dipercayai kumpulan militan Palestin itu menawan sekurang-kurangnya 236 tebusan.

Jumlah kematian di Gaza telah melepasi 20,000, pegawai kesihatan di enklaf yang dikepung itu telah berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.