Iran melaksanakan empat ‘agen Mossad’

(SeaPRwire) –   Sepuluh orang didapati bersalah bekerja untuk perisikan Israel, media negara Iran telah mengatakan

Empat orang yang berkaitan dengan agensi perisikan Israel Mossad telah dihukum mati dan digantung pada Jumaat di Iran, laporan media negara tempatan melaporkan. Tiga lelaki dan seorang wanita adalah suspek utama dalam kes yang melibatkan sepuluh orang, yang menurut pihak berkuasa Iran, bekerja untuk West Jerusalem untuk merosakkan keselamatan negara Iran, laporan itu mengatakan.

Pelaku, yang “bertindak di bawah panduan langsung pegawai perisikan Mossad,” cuba untuk mengenal pasti pegawai keselamatan Iran dan menculik mereka. Mereka yang ditahan dalam tahanan kemudian diancam dan disiksa oleh “agen Mossad” ketika mereka cuba mengekstrak maklumat keselamatan yang relevan daripada mereka, agensi berita Iran Mizan yang berkaitan dengan kehakiman negara itu melaporkan. Kumpulan itu juga menculik orang lain untuk memaksa mereka menyediakan maklumat palsu kepada perkhidmatan keselamatan Iran melalui ancaman dan siksaan juga, ia menambah.

Empat orang itu dikenal pasti sebagai Wafa Hanareh, Aram Omari, Rahman Parhazo, dan Nasim Namazi. Menurut media negara, mereka aktif di wilayah Azerbaijan Barat barat laut Iran dan wilayah selatan Hormozgan. Kumpulan itu juga beroperasi di Tehran, Minab dan Tabriz.

Kumpulan itu mengekalkan komunikasi dengan operatif Mossad melalui sambungan video dan menerima wang dari perisikan Israel untuk “misi” mereka dalam bentuk mata wang digital, media Iran mengatakan. Pelaku juga membakar rumah dan kenderaan pegawai keselamatan Iran dan merancang pembunuhan seorang pegawai Iran tetapi gagal membunuh mereka, laporan itu menambah.

Agensi penguatkuasaan undang-undang Iran mampu mengesan jejak kumpulan itu apabila salah seorang suspek utama, Wafa Hanareh, ditangkap dalam operasi oleh pasukan keselamatan, Agensi Berita Mizan mengatakan. Laporan lain mencadangkan bahawa pasukan keselamatan Iran telah mengawasi kumpulan itu selama beberapa bulan sebelum bertindak atas kecurigaan mereka.

Enam defendan lain dalam kes ini dihukum sepuluh tahun di belakang bar di atas tuduhan “berkomunikasi dengan rejim Zionis” dan “mengganggu keselamatan negara.”

Israel tidak secara rasmi mengulas perkembangan ini. Media Israel melaporkan kes itu tetapi mengatakan bahawa “ketulenan” dakwaan Iran tentang operasi Mossad yang digagalkan adalah “tidak jelas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.