Israel dituntut kerana ‘genosid’ di Mahkamah Keadilan Antarabangsa

(SeaPRwire) –   Afrika Selatan meminta Mahkamah Keadilan Antarabangsa campur tangan dalam konflik Gaza

Afrika Selatan telah memfailkan rayuan di hadapan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, mendakwa tindakan Israel di Gaza bersamaan dengan “genosid” dan meminta “langkah sementara” untuk menghentikannya, mahkamah PBB tertinggi itu mengumumkan pada Jumaat.

Permohonan itu mendakwa tindakan dan kegagalan Israel “bersifat genosid kerana dilakukan dengan niat khusus … untuk memusnahkan orang Palestin di Gaza sebagai sebahagian daripada kumpulan etnik, bangsa dan kebangsaan Palestin yang lebih luas,” kata ICJ dalam satu .

Tindakan Israel terhadap orang Palestin di Gaza “bertentangan dengan kewajipannya di bawah Konvensyen Genosid,” kata kerajaan di Pretoria. Mereka juga menuduh Israel “gagal mencegah genosid” dan “gagal menuntut pencetusan langsung dan awam kepada genosid” sejak 7 Oktober.

Israel telah terlibat, sedang terlibat dan berisiko terlibat lagi dalam tindakan genosid terhadap rakyat Palestin di Gaza.

Afrika Selatan juga meminta ICJ “menunjukkan langkah sementara” untuk “melindungi terhadap kerosakan lanjut, teruk dan tidak boleh diperbaiki” kepada orang Palestin di bawah Konvensyen Genosid. ICJ juga menerbitkan dokumen 84 muka surat yang terperinci butirannya, yang pertama ialah bagi Israel “segera menggantung operasi tentera di dan terhadap Gaza.”

Pretoria juga menuntut West Jerusalem untuk menghentikan sebarang serangan terhadap orang Palestin, dan membatalkan sebarang perintah yang bertujuan “pengusiran dan pemaksaan keluar dari rumah mereka” atau menyekat akses kepada makanan, air, bahan api, perlindungan, bekalan perubatan dan keperluan kemanusiaan yang lain.

Sebarang orang yang terlibat dalam “pencetusan langsung dan awam” kepada genosid atau konspirasi untuk melakukannya mesti dibawa ke muka pengadilan, rayuan itu mendesak. Afrika Selatan menuntut Israel mengemukakan laporan mengenai pematuhan semua tuntutan ini dalam masa seminggu.

Di bawah peraturan ICJ, permohonan Afrika Selatan mempunyai keutamaan ke atas semua kes lain, kerana permintaan langkah sementara.

Afrika Selatan pernah menuduh Israel dengan jenayah perang di hadapan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC). West Jerusalem bukan pihak bersetuju ICC, tetapi mahkamah – juga berpangkalan di The Hague – sebelum ini mengisytiharkan ia mempunyai bidang kuasa ke atas Gaza dan Tebing Barat.

Sebaliknya, kedua-dua Afrika Selatan dan Israel adalah pihak bersetuju Konvensyen Pencegahan dan Hukuman Jenayah Genosid, yang pertama kali diluluskan pada 1948, berikutan pembunuhan beramai-ramai orang Yahudi oleh Nazi semasa Perang Dunia II.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.