Pengasas Bumble Whitney Wolfe Herd Akan Meninggalkan Jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif

Ketua Pegawai Eksekutif Bumble Inc. Whitney Wolfe Herd akan meletak jawatan daripada syarikat yang beliau asaskan hampir 10 tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Slack Technologies Inc. Lidiane Jones, yang menggantikan pengasas Stewart Butterfield awal tahun ini, akan mengambil alih daripada Wolfe Herd bermula Januari, kata syarikat itu dalam kenyataan Isnin.

Saham itu jatuh sebanyak 10% kepada $12.29, harga terendah sepanjang masa.

“Ini merupakan satu peristiwa besar, satu yang memerlukan banyak masa, pertimbangan dan perhatian bagi saya untuk menyerahkan tongkat estafet kepada seorang pemimpin dan seorang wanita yang saya hormati sepenuhnya,” kata Wolfe Herd dalam kenyataan itu. “Langkah ini ke Pengerusi Eksekutif memberi saya peluang untuk maju ke peranan baru dan menarik ini, kembali ke akar pengasas saya dan memberi tumpuan yang amat besar kepada bab pertumbuhan seterusnya.”

Wolfe Herd, 34 tahun, mengasaskan aplikasi temu janji berfokus wanita itu, yang kemudian diperluaskan untuk merangkumi rangkaian sosial profesional, pada 2014 dan membawa syarikat itu ke pasaran awam pada 2021. Beliau seketika menjadi salah seorang wanita bilionair di dunia.

Syarikat itu membezakan dirinya daripada aplikasi temu janji lain seperti Tinder, yang Wolfe Herd bantu asaskan sebelum memulakan Bumble, dengan wanita memulakan perbualan selepas padanan. Bumble telah menguji pelbagai tahap harga baru, dan baru-baru ini melancarkan aplikasi berasingan yang memberi tumpuan persahabatan, selain ciri pemadanan profesional yang sudah ada dalam aplikasinya.

Analis Evercore ISI yang diketuai oleh Shweta Khajuria berkata dalam nota bahawa mereka “lebih negatif secara inkremental berita ini, dan akan menunggu butiran lanjut dalam panggilan analis selepas laporan suku ketiga syarikat pada Selasa.”

“Kami lihat kepergian Whitney sebagai halangan jangka pendek hingga pertengahan untuk operasi perniagaan dan negatif untuk moral kakitangan secara keseluruhan,” tulis mereka. “Walau bagaimanapun, positifnya adalah Whitney terus menjadi penggerak visi bagi syarikat dan membawa seorang operator yang mungkin lebih terlibat dengan komunikasi pelabur, pengembangan produk, dan inisiatif pertumbuhan.”

Jones sebelum ini merupakan naib presiden eksekutif Salesforce Inc., yang memiliki Slack, sebelum mengambil alih jawatan Ketua Pegawai Eksekutif pada Januari.

The Wall Street Journal terlebih dahulu melaporkan perubahan pengurusan ini.

(Menyemak khabar dengan saham dalam perenggan ketiga)