TikTok Menghentikan Dana Pencipta $2 Bilionnya

TikTok mengumumkan akan menutup dana penciptanya pada 16 Disember. Dana itu, diumumkan pada tahun 2020 dan bernilai sekitar AS$2 bilion, merupakan cara bagi pencipta konten bentuk pendek untuk mendapat bayaran atas kandungan mereka. Pada Isnin, Fortune melaporkan bahawa syarikat telah memutuskan untuk menghentikan program tersebut sepenuhnya.

Pada tahun 2020, TikTok mengumumkan ia akan membayar AS$1 bilion daripada dana pencipta selama tiga tahun kepada pencipta untuk video yang mereka muat naik yang akan menerima ratusan ribu, jika tidak berjuta-juta pandangan. Matlamat dana itu memberi kemudahan kepada mikro-pengaruh dengan sekurang-kurangnya 10,000 pengikut yang telah mengumpulkan sekurang-kurangnya 100,000 pandangan dalam 30 hari terakhir untuk mendapat wang daripada TikTok. Belum jelas sama ada TikTok membayar jumlah penuh kepada pencipta yang layak.

Banyak pencipta telah mengkritik TikTok dan dana itu, mengatakan ia tidak begitu menguntungkan bagi mereka. Sesetengah memberitahu Fortune mereka hanya mendapat “beberapa sen” untuk video viral mereka.

Dalam kenyataan kepada TIME, jurucakap untuk TikTok berkata syarikat berikrar untuk mencipta “pengalaman terbaik yang mungkin di TikTok dan menyediakan ekosistem penghasilan yang kaya untuk pencipta.” Jurucakap itu terus berkata, menyatakan bahawa “sebahagian daripada usaha dan komitmen berterusan kami untuk menyediakan memerlukan kami untuk mengalami produk dan menggunakan sumber di tempat lain untuk menyokong pencipta terbaik dan menjelajahi penawaran baru.”

Dana pencipta juga mencetuskan protes selepas laporan Forbes menunjukkan syarikat menyimpan data pencipta pada pelayan di China ketika mereka berjanji untuk berbuat demikian di Amerika Syarikat.

Tetapi ini bukan bermakna penghujung laluan bagi pencipta yang ingin mendapat wang di aplikasi itu. Menurut Fortune, TikTok melancarkan “Program Kreativiti” awal tahun ini, yang memerlukan pencipta kandungan membuat video lebih lama daripada satu minit untuk mendapat wang. Program bentuk panjang kelihatan lebih menggalakkan, dengan pencipta memberitahu Fortune mereka telah mendapat “ribuan dolar”.