Pendapat Rakyat Israel Terhadap Perang Dengan Hamas

Israel Protest ICRC

Kajian pendapat baru-baru ini yang dikeluarkan oleh Israel Democracy Institute dan Indeks Keamanan Tel Aviv University menunjukkan bahawa sikap rakyat Israel terhadap konflik Israel-Palestin kini lebih hawkish berbanding mana-mana tempoh baru-baru ini.

Kedua-dua kajian telah diadakan berikutan pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober dan peperangan yang berikutnya dengan Hamas, dan mengambil kira kira-kira 600 orang setiap satu. Kajian ini merupakan sebahagian daripada siri yang diadakan beberapa kali setahun dan cuba mewakili pelbagai faksi masyarakat Israel, termasuk warganegara Israel keturunan Palestin.

Walaupun beribu-ribu penunjuk perasaan telah berkumpul di Tel Aviv untuk menuntut pembebasan tebusan yang dipegang oleh Hamas, hanya 10% daripada orang Yahudi Israel dalam kajian Institut Demokrasi Israel berkata mereka akan menyokong penangguhan pertempuran untuk menukar tebusan. Sementara itu, 44.3%, majoriti orang Yahudi Israel, berkata mereka mahu kerajaan berunding untuk tebusan segera tanpa menangguhkan pertempuran.

Yossi Mekelberg, seorang felo asosiasi di Chatham House yang khusus menulis tentang konflik Israel-Palestin, berkata bahawa walaupun ramai rakyat Israel mahu tebusan dibebaskan pulang, mereka juga bimbang pembebasan tahanan Palestin akan menyebabkan lebih serangan seperti yang dilakukan pada 7 Oktober.

“Terdapat pandangan bahawa dahulu… Israel melepaskan lebih 1,000 tahanan untuk seorang askar, termasuk ketua Hamas di Gaza, Yahya Sinwar, dan lihatlah apa yang berlaku,” kata Mekelberg.

Daripada orang Israel yang menjawab kajian Institut Demokrasi Israel, 26.6% berkata bahawa Israel tidak seharusnya berunding dengan Hamas untuk pembebasan tebusan Israel sama sekali.

Nimrod Rosler, ketua akademik Indeks Keamanan Universiti Tel Aviv yang mengendalikan kajian itu, berkata impak peristiwa baru-baru ini telah mengubah sikap awam terhadap proses keamanan secara ketara. Sokongan terhadap rundingan damai dengan Pihak Berkuasa Palestin di kalangan orang Yahudi Israel jatuh daripada 47.6% menyokong pada September kepada hanya 24.5% menyokong dalam kajian yang diadakan antara 23 hingga 28 Oktober.

“Sejak 2001, ini ialah peratusan terendah yang pernah kami peroleh. Dan itu termasuk semasa intifada Palestin kedua, di mana berlaku serangan besar-besaran terhadap Israel, dan peperangan lain yang berlaku dengan Gaza dan Lubnan,” katanya.

Mekelberg berkata ini kerana ramai orang Israel merasakan Pihak Berkuasa Palestin tidak mengutuk serangan Hamas pada 7 Oktober dengan cukup keras, dan cubaan untuk menjelaskan konteks disalahertikan oleh ramai orang Israel sebagai pembelaan. “Terdapat perasaan bahawa walaupun mereka menawarkan pengutukan, terlalu banyak ‘tetapi’ dan cubaan untuk menjelaskan.”

Keputusan kajian juga hawkish berhubung penggunaan kekerasan di Gaza: 57.5% orang Yahudi Israel berkata mereka percaya Pasukan Pertahanan Israel (IDF) menggunakan kekuatan api yang terlalu sedikit di Gaza, 36.6% berkata IDF menggunakan jumlah kekuatan api yang sesuai, manakala hanya 1.8% berkata mereka percaya IDF menggunakan kekuatan api yang terlalu banyak, manakala 4.2% berkata mereka tidak pasti sama ada IDF menggunakan kekuatan api yang terlalu banyak atau sedikit.

Dalam Indeks Suara Israel yang diadakan pada 5 dan 6 November, rakyat Israel juga menyatakan ketidakpuasan hati terhadap pentadbiran Netanyau, dengan 61.4% daripada semua rakyat Israel memberi penarafan negatif kepada prestasi Netanyahu semasa peperangan. Dalam kajian Indeks Keamanan, Netanyahu mendapat penarafan yang lebih teruk, dengan 75.8% daripada rakyat Israel menilai prestasi perdana menteri sebagai “tidak begitu baik” atau “buruk” berhubung peperangan. Walaupun tidak mempercayai Netanyahu, kepercayaan terhadap IDF masih tinggi. Dalam Kajian Indeks Suara Israel yang diadakan antara 24-26 Oktober, 49.5% responden berkata mereka lebih mempercayai IDF berbanding Perdana Menteri Netanyahu, manakala hanya 7.3% berkata mereka lebih mempercayai Netanyahu berbanding IDF.

“Ini sangat penting, kerana sokongan dasar Netanyahu semakin merosot sejak permulaan peperangan,” kata Tamar Hermann, felo kanan Institut Demokrasi Israel. “Bilangan yang signifikan orang yang menganggap diri mereka berada di kanan atau mengatakan mereka mengundi Likud [parti Netanyahu] kini sangat kritikal terhadap Netanyahu dan fungsi kerajaannya.”

Sokongan terhadap penyelesaian dua negara juga menurun sedikit di kalangan orang Yahudi Israel, jatuh daripada 37.5% menyokong penyelesaian dua negara pada September kepada 28.6% menyokong idea itu berikutan serangan pada 7 Oktober, menurut kajian Indeks Keamanan. Di kalangan warganegara Arab Israel pula, sokongan terhadap penyelesaian dua negara kira sama, daripada 68.7% menyokong kepada 71.9% menyokong selepas serangan.

Mekelberg berkata warganegara Arab Israel jauh lebih menyokong kedua-dua penyelesaian dua negara dan satu negara, kerana mereka terus terkesan oleh ketidaksamaan yang dibina dalam sistem semasa. Purata isi rumah orang Yahudi Israel adalah hampir ganda daripada purata isi rumah Arab Israel. “Walaupun kedua-dua merupakan warganegara negara yang sama, mereka mempunyai kewujudan yang sangat berbeza,” kata Mekelberg. “Kedua-dua penyelesaian satu negara dan dua negara memberikan peluang untuk mereka menjadi sama taraf.”

Mungkin penemuan yang paling mengejutkan daripada kajian ialah rakyat Israel secara keseluruhannya kini lebih optimis tentang masa depan berbanding sebelum 7 Oktober. Berhubung kajian Institut Demokrasi Israel, 64% daripada rakyat Israel berkata mereka “optimis” atau “agak optimis” tentang masa depan negara. Hermann berkata serangan itu telah mencipta rasa persatuan di kalangan awam Israel yang tiada semasa protes demokrasi awal tahun ini. “Pada bahagian pertama 2023, konsensus kebangsaan benar-benar musnah. Kini konsensus pilihan raya diperkukuhkan, ia terasa lebih baik bagi orang untuk menjadi sebahagian daripada kolektif yang berkongsi nasib dan usaha peperangan yang sama.”

Namun demikian, dia memberi amaran bahawa perasaan konsensus mungkin sementara. “Berbeza daripada perasaan umum ramai orang Israel kini… perbezaan antara kiri dan kanan sangat kelihatan [dalam data kami],” kata Hermann. “Apabila kami tanya mereka tentang keutamaan semasa peperangan atau untuk masa depan, kami masih dapat melihat perbezaan yang signifikan antara orientasi politik, yang bermakna apabila peperangan berakhir, kami sangat mungkin akan melihat mereka muncul ke permukaan sekali lagi.”

Mekelberg juga memberi amaran untuk tidak terlalu bergantung kepada kajian yang diadakan semasa peperangan. “Risiko menjalankan kajian semasa peperangan ialah emosi menjadi sangat tinggi,” katanya. “Apabila semuanya diselesaikan, jawapan mungkin berbeza.”