Pemimpin Afrika menyeru eksekusi awam terhadap golongan LGBT

(SeaPRwire) –   Presiden Burundi mengutuk Barat kerana menekan benua untuk menerima amalan LGBTQ

Presiden Burundi Evariste Ndayishimiye menyeru pasangan sejenis untuk dirajam secara terbuka semasa sidang akhbar pada Jumaat, menyarankan penduduk umum boleh membantu melaksanakan hukuman itu.

Secara peribadi, saya fikir jika kita lihat jenis individu ini di Burundi, kita sepatutnya meletakkan mereka di stadium dan melempari mereka dengan batu. Dan ia tidak akan menjadi dosa bagi mereka yang melakukannya,” kata Ndayishimiye kepada wartawan, mengutuk perkahwinan antara pasangan sejenis sebagai ” amalan keji.

Pemimpin Afrika juga mengutuk negara-negara kuasa besar Barat kerana mengancam negara-negara kecil dengan penalti kewangan jika mereka enggan mengambil nilai-nilai pro-LGBTQ. “Biarkan mereka mengekalkan bantuan mereka, biarkan mereka mengekalkannya,” katanya.

Sementara itu, rakyat Burundi yang tinggal di luar negara yang “memilih syaitan” – iaitu menjadi homoseksual yang amalkan – “jangan kembali,” katanya.

Homoseksualiti telah menjadi haram di Burundi sejak 2009 dan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun untuk aktiviti seksual sama suka yang bersetuju, walaupun tiada undang-undang yang mengenakan hukuman mati untuk itu. Burundi menuduh 24 orang dengan “amalan homoseksual” pada bulan Mac berikutan pengumuman serbuan terhadap hubungan sejenis, dengan Ndayishimiye menyeru penduduk untuk melayan homoseksual di kalangan mereka sebagai “orang yang dibuang.

Lebih 30 negara Afrika mempunyai undang-undang anti-LGBTQ, yang sangat dikesali oleh Barat, yang cuba menggunakan pengaruh kewangan yang besar untuk menentang undang-undang yang terutamanya didorong oleh kepercayaan agama yang konservatif.

Apabila Paus Francis mengisytiharkan Gereja Katolik Rom boleh memberkati pasangan sejenis awal bulan ini, pemimpin Katolik di Kenya, Nigeria dan Ghana secara awam mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan arahan beliau, mengatakan perkahwinan gay melanggar undang-undang dan tradisi Afrika.

Selepas Uganda meluluskan undang-undang anti-gay yang mengenakan hukuman mati untuk “kehomoseksualan yang diperberat” – tindakan termasuk bersama-sama dengan orang yang tidak mencukupi umur atau ketika positif HIV – pada Mei, Bank Dunia memotong negara itu daripada pembiayaan baru, langkah yang boleh menyebabkan kehilangan berbilion dolar bantuan. Amerika Syarikat mengenakan sekatan perjalanan kepada pegawai Uganda dan mengeluarkan negara itu daripada perjanjian perdagangan.

Ghana, yang telah mengundi untuk meluluskan undang-undang yang akan menghukum advokasi LGBTQ dengan penjara awal tahun ini, telah berjanji untuk membalas kepentingan ekonomi AS jika undang-undangnya juga dihadapi dengan tindak balas serupa dari Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.