Badai Gerrit mengganggu transit EU

(SeaPRwire) –   Hujan lebat di seluruh Eropah telah mengganggu perjalanan pulang selepas Krismas dengan amaran banjir di seluruh benua

Kereta api Eurostar telah ditutup antara London dan Paris pada Sabtu selepas terowong di bawah Sungai Thames banjir akibat hujan lebat dan angin selama beberapa hari dari Taufan Gerrit, meninggalkan ratusan penumpang di kedua-dua belah Selat Inggeris.

Pengendali kereta api Eropah mengumumkan pembatalan semua 41 perjalanan yang dijadualkan untuk hari itu pada pagi Sabtu, dengan jurutera melaporkan isipadu air di terowong itu “tidak pernah berlaku sebelum ini”, menurut Associated Press.

Pengendali kereta api UK LNER sebelum ini telah menasihati pelanggan untuk mengelakkan perjalanan, dengan amaran “kelewatan yang ketara” dan “pengubahsuaian atau pembatalan berjangka pendek” mungkin disebabkan oleh cuaca buruk. Saluran X (sebelum ini Twitter) membawa senarai perjalanan yang dibatalkan, walaupun hampir kesemuanya dikaitkan dengan “kekurangan anak kapal kereta api” berbanding banjir. Walau bagaimanapun, pengendali itu menawarkan untuk menghormati tiket Sabtu bagi mereka yang terjejas oleh pembatalan Eurostar pada Ahad.

Taufan Gerrit telah menyebabkan gangguan pengangkutan besar-besaran di seluruh UK dan Eropah minggu ini, dengan lebih banyak angin kencang dan hujan lebat dijangka sepanjang Sabtu, menurut jururamal cuaca UK, Met Office. Angin sekuat 80 km/j diramalkan, dengan kawasan pantai dijangka menerima yang terburuk.

Liputan pesawat berjuang untuk mendarat di Lapangan Terbang Heathrow London telah menjadi viral, dan British Airways telah membatalkan lebih daripada setengah dozen penerbangan seawal Rabu apabila sekatan dikenakan kerana ribut.

Di Scotland, angin sekuat 137km/j merosakkan turbin angin di Ayrshire pada Rabu. Pengendali kereta api ScotRail, LNER dan Avanti West Coast menggantung bahagian laluan mereka disebabkan angin kuat yang media tempatan gambarkan sebagai “mini taufan” dan hujan lebat yang membawa setengah jumlah hujan bulanan biasa untuk Disember.

Amaran cuaca buruk berkuat kuasa di seluruh Belanda, Jerman, Lithuania dan Hungary, di mana Sungai Danube mencapai tahap tertinggi dalam satu dekad, membanjiri sebahagian Budapest. Beberapa penduduk Jerman di Thuringia dan Saxony Rendah telah dipindahkan kerana banjir masih tidak dibenarkan pulang.

Berkenaan keputusan untuk ‘menamakan’ Taufan Gerrit – amalan yang UK mulai kurang daripada satu dekad lalu – ahli meteorologi Met Office, Simon Partridge, berkata kepada Sky News, “Ia diputuskan bahawa ribut dinamakan akan menjadi idea yang baik kerana ia akan menekankan risiko kepada orang ramai terutamanya hari ini dijangka sibuk di jalan raya dengan orang pulang dari Krismas dan sebagainya.”

Eurostar juga menyaksikan perkhidmatannya ke EU diganggu awal bulan ini oleh mogok tidak diumumkan oleh kakitangan Eurotunnel. Walaupun mogok tanpa pemberitahuan itu hanya berlangsung enam jam, ia memaksa pembatalan 30 kereta api hanya empat hari sebelum Krismas, apabila wakil-wakil kesatuan Perancis menuntut pembelaan tahunan akhir ditiga ganda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.