Parti doktor dengan muzik langsung di hospital mencetuskan kemarahan (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Pekerja kesihatan berpakaian seragam menari kepada muzik gitar di lobi kemudahan semasa waktu operasi

Satu video yang menggambarkan anggota perubatan menari kepada muzik langsung dengan latar belakang pesakit di atas tandu di sebuah hospital Yunani menjadi viral dan menimbulkan kemarahan selepas ia dikongsi oleh Ahli Parlimen pembangkang SYRIZA, Pavlos Polakis, pada Jumaat. Kementerian Kesihatan telah melancarkan siasatan.

Rakam video itu, dimuat naik ke X (dahulunya Twitter), menunjukkan doktor berpakaian seragam menari dan menepuk tangan di hadapan pemuzik menyanyi dan memainkan gitar, ketika tandu membawa pesakit sakit berlalu.

Polakis, bekas Timbalan Menteri Kesihatan, menggambarkan adegan itu sebagai “penghinaan paling tinggi.”

“Pada hari bertugas di hospital Palang Merah, parti dengan alat muzik di koridor pusat di mana pesakit lalu!!!!” Polakis menulis, mengatakan beliau mengharapkan perkara itu berlaku ketika beliau bekerja di kementerian.

Peristiwa itu dilaporkan berlaku pada 20 Disember di Hospital Umum Athens “Korgialenio-Benakio” dan didakwa dianjurkan oleh pentadbirnya, Elpiniki Tavianatou, News 24/7 melaporkan pada Jumaat. Staf menerima jemputan bertulis dan elektronik ke kawasan penerimaan bangunan pusat untuk majlis Krismas dengan bufet dan muzik rakyat secara langsung semasa waktu kerja, lapor outlet itu.

Selepas video parti itu tersebar meluas di media sosial, Kementerian Kesihatan mengumumkan pada Jumaat bahawa siasatan dalaman akan diadakan mengenai insiden itu. Sebelum itu, tiada tindak balas daripada pihak berkuasa, menurut News 24/7.

Wakil pekerja hospital, Voula Georgaki, menerangkan situasi dalam temubual dengan TV tempatan. Beliau mendakwa perayaan sedemikian telah diadakan setiap tahun, bahkan ketika zaman Polakis di Kementerian Kesihatan, seperti yang dikutip oleh News 24/7.

Georgaki dilaporkan menambah bahawa lokasi acara itu bukan bahagian kecemasan. Beliau juga mendakwa anggota perubatan itu hanya menari kepada dua lagu dan bahawa pesakit, yang dibawa di atas tandu, “meminta untuk lalu” untuk mendengar lagu natal, menurut laporan outlet itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.