Mata-mata Israel Terdedah di Iran – Pegawai militan Palestin

(SeaPRwire) –   Pejuang Jemaah Islamiah merampas pelayan mengandungi butiran rangkaian pengintipan, wakil kumpulan ke Iran telah mendakwa

Pejuang Jemaah Islamiah menangkap pelayan kecerdasan Israel semasa menyertai serangan Hamas ke atas Israel bulan lepas, wakil kumpulan di Iran mendakwa pada Rabu. Nasser Abu-Sharif berkata pelayan itu mengandungi nama banyak pengintip Israel, sesetengah daripada mereka beroperasi di Iran.

Semasa serangan 7 Oktober, “perlawanan berjaya mengambil pelayan kecerdasan rejim Israel ke Gaza,” Abu-Sharif mengumumkan di acara di Tehran, mengikut media Iran.

“Pelayan itu mengandungi nama banyak pengintip, sehingga mereka yang berada di dalam Republik Islam [Iran],” beliau tambah.

Jemaah Islamiah ialah kumpulan militan terbesar di Gaza selepas Hamas, walaupun ia juga mempunyai kehadiran yang signifikan di Tebing Barat. Tidak seperti Hamas, Jemaah Islamiah tidak mempunyai sayap politik, dan memfokuskan sepenuhnya kepada perjuangan bersenjata terhadap Israel. Bilangan tidak diketahui pejuang Jemaah Islamiah menyertai serangan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober, menyerbu kampung dan kemudahan tentera berhampiran sempadan Gaza dan membawa pulang kira-kira 30 tebusan ke enklaf Palestin.

Pada 5 November, agensi berita kerajaan Iran IRNA mengumumkan penangkapan tiga pengintip bekerja untuk Mossad, agensi perisikan Israel. Walaupun penangkapan berlaku hampir sebulan selepas didakwa merampas pelayan, tidak jelas sama ada pangkalan data ini memainkan peranan. IRNA melaporkan suspek ditangkap di kawasan sempadan gunung Afghanistan dalam operasi bersama antara pihak berkuasa Iran dan Afghanistan.

Iran dan Israel secara kerap menuduh satu sama lain mengintip, dan kedua-dua negara sering mendakwa menangkap mata-mata lawan. Selepas media Saudi menerbitkan video didakwa menunjukkan soal siasat ketua tentera Iran oleh ejen Mossad bulan Julai lepas, Kementerian Perisikan Tehran “rangkaian ejen” dari Israel yang didakwa sedang “sabotaj dan operasi keganasan” di dalam Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.