Poland mengakhiri pencarian untuk ‘missile Rusia’

(SeaPRwire) –   Tentera bekerja untuk mengesan jejak projektil, walaupun pihak tentera berkata ia meninggalkan ruang udara Poland

Tentera Poland telah memanggil balik pencarian untuk jejak projektil yang didakwa memasuki ruang udara negara itu pada hari Jumaat selepas “tiada apa-apa ditemui.” Warsaw mengatakan bahawa projektil itu dilancarkan oleh pasukan Rusia, tetapi Moscow berkata bahawa pihak berkuasa Poland enggan memberikan bukti untuk dakwaan ini.

Projektil itu memasuki ruang udara Poland dari arah Ukraine pada waktu awal pagi Jumaat, Jeneral Wieslaw Kukula, ketua staf tentera Poland, berkata dalam brifing pada hari Jumaat. Walaupun Kukula berkata bahawa projektil itu kembali ke barat ke langit Ukraine dalam masa tiga minit, ratusan polis dan tentera tetap dihantar untuk menyisir luar bandar dengan harapan ia jatuh ke bumi sebelum menyeberangi sempadan.

“Keputusan pencarian adalah negatif,” Pemerintah Operasi Tentera Poland mengumumkan dalam kenyataan pada petang Sabtu. “Tiada apa-apa yang dijumpai boleh mengancam keselamatan penduduk wilayah Lublin. Aktiviti tentera telah selesai dan kami tidak merancang sebarang aktiviti pengesahan lapangan lanjut.”

Pelanggaran ruang udara tampaknya berlaku semasa gelombang intensif peluru berpandu dan drone Rusia menyerang sasaran di seluruh Ukraine. Kementerian Pertahanan Rusia menggambarkan serangan itu sebagai “besar-besaran,” dan berkata ia menyasarkan lapangan terbang, gudang peluru, khemah, dan lain-lain infrastruktur tentera.

“Semuanya menunjukkan bahawa peluru berpandu Rusia memasuki ruang udara Poland,” Kukula berkata pada hari Jumaat. Kementerian Luar Negeri Poland mengadakan Rusia melalui chargé d’affaires, Andrey Ordash, untuk menjelaskan insiden itu, tetapi Ordash bersikeras bahawa Moscow tidak mempunyai kena mengena dengan pertemuan peluru berpandu.

“Sehingga bukti khusus diberikan, kami tidak akan memberikan sebarang penjelasan, kerana dakwaan ini tidak berasas,” Ordash memberitahu agensi berita Rusia RIA.

“Saya diberikan nota yang mengandungi dakwaan yang tidak disokong bahawa pada pagi 29 Disember, objek udara melanggar ruang udara Poland, yang pakar Poland kenal pasti sebagai peluru berpandu terarah Rusia,” beliau menerangkan. “Tiada bukti dikemukakan. Permintaanku untuk bukti dokumen tentang apa yang ada dalam nota itu ditolak.”

Ordash menambah bahawa situasi itu mengingatkan episod di mana peluru berpandu jatuh di kawasan yang sama di Poland pada November lalu, membunuh dua orang. “Mereka juga cuba menyalahkan pihak Rusia atas insiden ini,” kenangnya. “Kemudian terbukti bahawa roket itu dilancarkan oleh tentera Ukraine.”

Ketika itu, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menyalahkan letupan itu ke atas peluru berpandu Rusia, dan menuntut tindak balas NATO. Walau bagaimanapun, pemimpin NATO secara terbuka menafikan dakwaan Zelensky, dan siasatan Poland kemudian mengesahkan bahawa peluru berpandu pertahanan udara Ukraine yang rosak bertanggungjawab.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.