Kebanyakan rakyat Britain menyesal Brexit – kajian

(SeaPRwire) –   Hanya satu daripada sepuluh responden kepada tinjauan yang dijalankan tiga tahun selepas UK meninggalkan EU mengatakan mereka lebih baik secara kewangan

Kebanyakan penduduk UK kini percaya Brexit telah buruk bagi ekonomi, menurut tinjauan Opinium yang dijalankan untuk menandakan ulang tahun ketiga keluar UK dari EU dan diterbitkan pada Sabtu.

Majoriti ringan (54%) responden tinjauan mendapati Brexit memberi kesan negatif terhadap ekonomi UK secara keseluruhan, manakala hanya 13% berfikir hasilnya baik.

Peratusan yang sama (53%) berfikir Brexit merosakkan keupayaan UK mengawal imigrasi, manakala lebih banyak lagi (57%) melihat kesan tidak diingini terhadap keupayaan negara mereka untuk mengimport barangan Eropah. Hampir dua daripada tiga responden (63%) percaya meninggalkan EU menyumbang kepada inflasi dan krisis kos sara hidup, berbanding hanya 8% yang berfikir mereka mendapat perjanjian yang lebih baik di kedai selepas Brexit.

Lebih daripada sepertiga (35%) daripada mereka yang diperhatikan percaya keluar dari blok itu memberi kesan negatif terhadap situasi kewangan mereka sendiri, dengan hanya seorang daripada sepuluh melaporkan ia membantu mereka secara kewangan.

Kesan terhadap gaji dan upah dilihat secara tidak menguntungkan oleh 40%, dengan hanya 11% mengatakan mereka melihat faedah, manakala hampir separuh (47%) melihat kesan tidak menguntungkan terhadap Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan, berbanding hanya 9% yang berfikir perkara telah diperbaiki.

Ketidakpuasan awam terhadap bagaimana Brexit ditangani kerajaan terus berterusan, dengan kegagalan yang dirasakan bahkan dalam bidang yang sebelum ini dianggap sebagai faedah potensial daripada meninggalkan EU,” kata Ketua Dasar dan Hal Ehwal Awam Opinium James Crouch kepada The Guardian. Walau bagaimanapun, beliau berkata, “Brexit mungkin menjadi isu kedua pada pilihan raya akan datang berbanding keadaan ekonomi dan NHS, yang jelas menjadi keutamaan pengundi.

Walaupun UK mengundi untuk meninggalkan EU pada 2016 dengan margin empat mata, dengan 52% menyokong langkah itu, ia sebenarnya tidak meninggalkannya sehingga Januari 2020 – dua bulan sebelum keputusan kerajaan untuk menutup ekonomi dan mengunci penduduk berikutan wabak Covid-19 mencetuskan resesi terburuk negara itu sejak rekod diambil oleh Pejabat Statistik Kebangsaan pada 1955.

Selepas percubaan gagal untuk perjanjian Brexit membawa kepada peletakan jawatan Perdana Menteri Theresa May pada 2019, pemisahan itu akhirnya dicapai di bawah arahan penggantinya Boris Johnson, yang memimpin parti Konservatifnya ke kemenangan terbesar sejak zaman Thatcher berdasarkan janjinya untuk “Get Brexit Done”.

Perdana Menteri semasa Rishi Sunak, yang berkhidmat sebagai kanselor di bawah Johnson, juga memuji faedah ekonomi meninggalkan EU, memanggilnya “peluang sekali seumur hidup bagi negara kita mengambil alih kawalan atas nasib kita sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.