Negara-negara Nordik akan hampir menggandakan pengeluaran militer

(SeaPRwire) –   Norway akan meningkatkan belanjawan pertahanannya kepada 2.7% KDNK, kerajaannya mengumumkan pada hari Jumaat

Norway telah mengumumkan satu pelan untuk hampir menggandakan perbelanjaan tentera dalam tempoh 12 tahun akan datang. Memberi tumpuan kepada tentera laut dan pertahanan udara, pelan ini akan menjadikan Norway salah satu negara penyumbang terbesar kepada NATO.

Kerajaan Norway akan menyuntik jumlah sebanyak 1.6 trillion kroner ($93 bilion) kepada tentera negara antara kini dan 2036, mengikut kenyataan yang dikeluarkan pada hari Jumaat.

Menurut pelan yang dibentangkan kepada ahli parlimen, Norway akan menghabiskan 2.7% KDNKnya untuk pertahanan menjelang 2036, berbanding 2% tahun ini.

Dokumen itu memanggil pembelian minimum lima buah frigat dengan keupayaan anti-kapal selam, serta pembelian minimum lima buah kapal selam. Ia juga memanggil pelaburan dalam drone pengawasan dan satelit, serta pembelian sistem pertahanan udara berasaskan darat.

“Norway adalah sebuah negara dengan kepentingan maritim yang besar,” kata kerajaan. “Bersempena dengan kedekatan langsung kami dengan kuasa kapal selam nuklear Rusia, mengekalkan kesedaran situasi di Utara Tinggi dan Lautan Atlantik Utara adalah penting.”

Tentera darat Norway juga akan dikembangkan daripada satu kepada tiga briged, sementara 5,000 orang tambahan akan ditambah kepada Garda Negara Norway yang kini berjumlah 40,000 orang.

NATO menghendaki negara ahlinya menghabiskan minimum 2% KDNK untuk pertahanan. Menurut angka blok itu, 18 daripada 32 negara ahli dijangka akan memenuhi atau melebihi ambang ini menjelang 2024. Ini mewakili peningkatan enam kali ganda sejak 2014, apabila hanya tiga negara ahli – AS, UK dan Greece – memenuhi sasaran itu.

Pada hari Isnin lalu, Presiden Poland Andrzej Duda mencadangkan ambang 2% itu dinaikkan kepada 3% untuk menentang dasar “imperial” Rusia yang didakwa, dan sebagai tindak balas terhadap ketegangan yang semakin meningkat di Timur Tengah dan Pasifik. Pada masa ini, hanya Greece, Poland dan AS yang memenuhi atau melebihi sasaran Duda.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pelbagai pemimpin Barat telah mempertingkatkan ancaman serangan Rusia terhadap NATO untuk menjustifikasikan peningkatan perbelanjaan tentera. Presiden Rusia Vladimir Putin telah menolak dakwaan sedemikian sebagai “kekonyongan mutlak” yang direka untuk “mengeluarkan wang” daripada pembayar cukai Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.