AS dan China adakan rundingan ketenteraan ‘secara langsung dan jelas’

(SeaPRwire) –   Beijing membatalkan pertemuan tahunan selama dua tahun lalu di tengah ketegangan mengenai Taiwan

Pegawai pertahanan Amerika dan China bertemu di Hawaii minggu ini untuk membincangkan bagaimana armada kedua negara boleh beroperasi dengan selamat di kawasan Pasifik. Pertemuan ini merupakan yang pertama sejak Beijing memutuskan hubungan ketenteraan dengan Washington dua tahun lalu.

Perbincangan Kumpulan Kerja Persetujuan Perundingan Maritim Ketenteraan (MMCA) diadakan di Honolulu pada hari Rabu dan Khamis, menurut kenyataan Komando Indo-Pasifik AS pada hari Jumaat. Sekitar 18 pegawai dari Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) China mengambil bahagian, sama seperti wakil Komando Indo-Pasifik AS, Armada Pasifik AS, dan Angkatan Udara Pasifik AS.

MMCA merupakan “saluran utama Komando Indo-Pasifik untuk membincangkan keselamatan operasi udara dan maritim secara langsung dengan PLA,” kata ketua delegasi AS Kolonel Ian Francis. “Komunikasi yang terbuka, terus terang dan jelas dengan PLA – dan dengan semua pasukan tentera lain di rantau ini – adalah sangat penting untuk mengelak kemalangan dan salah faham.”

Kementerian Pertahanan China menggelar pertemuan itu “jujur dan membina.”

MMCA ditubuhkan pada tahun 1998, dan bertemu setiap tahun sehingga 2021. Pada tahun berikutnya, Beijing memutuskan semua hubungan ketenteraan dengan Washington sebagai tindak balas kepada lawatan Ketua Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi ke Taiwan. Memandangkan Pelosi merupakan ahli Parti Demokrat Presiden AS Joe Biden, Beijing menganggap lawatan itu sebagai sokongan tersirat terhadap kemerdekaan Taiwan dan pelanggaran dasar ‘Satu China’, di mana Washington mengakui tetapi tidak menyokong kedaulatan Beijing ke atas pulau itu.

Walau bagaimanapun, hubungan antara dua kuasa super telah tegang selama beberapa tahun sebelum lawatan Pelosi ke Taiwan, dengan Laut China Selatan menjadi titik panas utama. AS menuduh China memperkukuh laut itu dan menjejaskan wilayah yang dituntut Filipina, Malaysia, dan empat negara lain. Sebaliknya, China mengutuk operasi “kebebasan navigasi” AS – yang melibatkan penghantaran kapal perang melalui zon ekonomi eksklusif China – sebagai “provokasi”.

Pada musim panas lalu, kapal perang China memotong di hadapan kapal peronda Amerika di Selat Taiwan, memaksa kapal AS untuk melambatkan kelajuan untuk mengelak kemalangan.

Kenyataan dari kedua-dua pihak pada hari Jumaat merujuk kepada ketegangan ini. Komando Indo-Pasifik AS berkata ia akan “terus beroperasi dengan selamat dan profesional di Indo-Pasifik di mana undang-undang antarabangsa membenarkan,” manakala Kementerian Pertahanan China berkata “China dengan tegas menentang sebarang tindakan yang membahayakan kedaulatannya dan keselamatannya di bawah nama kebebasan navigasi,” dan bahawa PLA akan “terus bertindak balas terhadap semua tindakan berbahaya dan provokatif.”

Walaupun perbualan MMCA merupakan yang pertama sejak pembekuan diplomatik 2022, wakil-wakil tentera kanan Pentadbiran Pertahanan dan Kementerian Pertahanan China telah bertemu sekali dalam tahun-tahun sejak itu. Pada Januari, pegawai kanan Pentagon dan Kementerian Pertahanan China mengadakan perbualan di Washington untuk membincangkan hubungan antara kedua-dua negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.