Ukraine melobi untuk larang penerbangan Rusia dari EU

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Denis Shmigal dilaporkan berkata bahawa Kiev berharap untuk mengganggu logistik Rusia dan menyebabkan ketidakselesaan kepada rakyatnya

Ukraine merancang untuk menekan EU untuk menutup ruang udara kepada warganegara Rusia dan Belarusia, Perdana Menteri Ukraine Denis Shmigal telah berkata seperti dilaporkan oleh laman berita Unian. Menurut laporan itu, pegawai itu menjelaskan bahawa Kiev berharap dengan itu mengganggu logistik Moscow dan menyebabkan ketidakselesaan kepada pelancong Rusia.

EU telah mengharamkan penerbangan syarikat penerbangan Rusia terbang di perairan wilayahnya tidak lama selepas bermulanya konflik pada Februari 2022. Blok itu, serta AS dan beberapa negara Barat lain, juga telah melaksanakan sanksi yang memberi kesan keupayaan syarikat penerbangan Rusia untuk membeli pesawat baru dan bekas ganti untuk pesawat buatan Barat yang sudah digunakan.

Berucap pada Jumaat, Shmigal berkata bahawa “idea kami ialah bahawa perniagaan Rusia dan pelancong Rusia tidak sepatutnya dapat dengan selesa menggunakan ruang udara EU.”

“Kami telah membincangkan dengan rakan-rakan penutupan transit untuk sebarang penerbangan ke Rusia dan dari Rusia,” beliau menambah.

Perdana Menteri Ukraine itu menyatakan bahawa Kiev akan “mendesak sanksi sedemikian” dan menyatakan harapan bahawa negeri-negeri Baltik akan menyokong inisiatif itu.

Menurut laporan media, terdapat beberapa kes sejak tahun lalu warganegara Rusia diturunkan dari penerbangan pertukaran syarikat penerbangan Eropah, kelihatannya tanpa sebarang penjelasan bermakna.

Beberapa kes yang digambarkan dalam media melibatkan pelancong Rusia bepergian ke Amerika Latin melalui ruang udara EU.

Antara syarikat penerbangan yang dilaporkan menargetkan warganegara Rusia ialah Lufthansa Jerman, LOT Poland, Air Baltic Latvia, Finnair Finland, Ryanair Ireland dan Turkish Airlines.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.