Negara Mungkin Sedang Menuju Langkah Pertama Untuk Sungguh-sungguh Menangani Polusi Plastik

(SeaPRwire) –   Cerita ini dihasilkan melalui kerjasama dengan Pulitzer Center’s Ocean Reporting Network.

Lebih daripada 1,000 delegasi dari 175 negara berada di Nairobi minggu ini untuk mencari penyelesaian bagaimana menangani sampah. Sampah plastik, lebih tepatnya. Jenis sampah yang mencemari lautan, membunuh hidupan liar, mencemar air minum, dan meracuni udara yang kita hirup. Kira-kira plastik dihasilkan setiap tahun, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dua pertiga daripadanya mungkin dibuang dalam masa beberapa minit, hari, atau minggu selepas dibeli. Pada kadar semasa, pengeluaran plastik dijangka akan bertiga ganda menjelang 2060, dengan peningkatan pencemaran plastik yang seiring.

Ia merupakan masalah begitu besar sehingga PBB memutuskan untuk menubuhkan konvensyen untuk menghentikan pencemaran plastik, dengan meminta negara-negara ahli untuk merundingkan perjanjian sah yang akan mengawal selia semua peringkat kitaran hidup plastik, daripada pengeluaran hingga pelupusan. Jika negara-negara yang hadir dapat bersetuju terhadap perjanjian yang berambisi untuk menghentikan pencemaran plastik, ia bermakna pengurangan pengeluaran plastik, pengurangan pelepasan karbon (plastik diperolehi daripada minyak dan gas), penambahbaikan kitar semula dan pengumpulan sisa, lebih banyak produk boleh guna semula, dan lebih banyak produk diperbuat daripada bahan kitar semula – semuanya akan mencipta persekitaran yang lebih sihat dan bersih.

Perundingan kini berada dalam pusingan ketiga daripada lima pusingan dan telah mencapai “draf sifar” dokumen perjanjian yang mungkin. Pada masa ini, draf itu kelihatan seperti senarai pilihan berganda, isian ruang kosong bagi cadangan, daripada larangan global yang berambisi terhadap semua pembungkusan plastik sekali guna dan cukai pengeluaran plastik berdasarkan tan yang boleh menghapuskan pencemaran plastik menjelang 2040, hingga pendekatan yang jelas tidak ambil peduli yang akan melihat pengurangan sukarela yang ditentukan di peringkat negara (Saya tengok anda, Perjanjian Paris mengenai Perubahan Iklim).

Menjelang akhir minggu, diharapkan, wakil-wakil akan bersetuju terhadap draf yang disatukan yang akan dihantar ke pusingan perundingan seterusnya, di Ottawa pada bulan April, untuk penambahbaikan halus.

Betapa berambisinya persetujuan akhir yang dicapai boleh memberi kesan besar terhadap alam sekitar kita. Untuk membantu meramalkan impak ini, satu pasukan saintis, penyelidik plastik, ahli sains data, dan pakar AI di , Universiti California Santa Barbara, dan Universiti California Berkeley telah membangunkan model baharu yang mengukur kesan dunia sebenar cadangan utama diluaskan ke tahap keberambisian mereka. Walaupun pengurangan 90% plastik sekali guna akan menghapuskan hanya 13 juta tan metrik (MMT) pencemaran lautan, daripada anggaran 108 MMT menjelang 2050. (Marc dan Lynn Benioff, yang membantu membiayai projek ini, juga memiliki TIME Magazine).

Dengan anggapan negara-negara bersetuju terhadap versi paling berambisi perjanjian itu, kesan apakah ia akan berikan terhadap kehidupan seharian orang ramai? Secara jujur, tidak banyak.

Daripada semua cadangan, salah satu yang paling berkesan (pengurangan 50 MMT sisa menjelang 2050) adalah keperluan bahawa semua produk dan pembungkusan plastik baharu mesti diperbuat daripada jumlah minimum bahan kitar semula. Dalam kebanyakan kes, pengalaman pengguna akan sama sekali, atau mungkin lebih baik jika pengeluar mula mereka semula produk mereka untuk menjadi lebih ramah kitar semula. Sekiranya rantaian nilai kitar semula ditubuhkan, kos kepada pengeluar akan dianggap remeh juga. Had pengeluaran plastik asli, mengakibatkan pengurangan 28 MMT pencemaran laut, akan menggalakkan rantaian nilai itu juga.

Sekiranya pembungkusan sekali guna, seperti straw plastik, beg belanja, alat makan sekali pakai, dan bekas makanan polistirena diperluaskan dilarang, ia boleh digantikan dengan alternatif plastik kurang mencemarkan alam sekitar dan sistem guna semula. Restoran ambil keluar boleh menyajikan makanan dalam bekas boleh kembali, dengan sistem deposit. Produk kebersihan peribadi dan rumah tangga seperti syampu, sabun, dan detergen cucian boleh datang dalam botol aluminium berpiawai, memudahkan pengecer untuk mengisi, guna semula, dan, jika perlu, kitar semula. Ingatkan botol minuman seperti soda, susu, dan bir kaca? Mereka boleh kembali juga, bersama-sama dengan sistem tempatan untuk mengumpul, mencuci, dan mengisi semula mereka. Mungkin ia lebih banyak usaha bagi pengguna untuk mengembalikan bekas kosong, tetapi ia juga bermakna pekerjaan di kilang botolan tempatan.

Cadangan dasar paling berkesan daripada segi kesan terhadap pencemaran laut adalah pelaburan besar dalam sistem pengurusan sisa. Bagi pengguna, itu mungkin kelihatan seperti pengutipan sampah kompos lebih kerap di tepi jalan dan proses kitar semula yang lebih teratur (tidak perlu lagi menyipit untuk melihat nombor kecil di dalam tanda anak panah berganda untuk menentukan apa yang boleh dikitar semula di mana, jika boleh dikitar semula sama sekali). Darimana wang akan datang untuk melaksanakan ini? Satu cadangan adalah cukai per tan yang dikenakan ke atas pengeluar plastik, cadangan lain menyeru bayaran tanggungjawab pengeluar dilanjutkan yang dikenakan kepada pengeluar yang menggunakan plastik untuk membungkus produk mereka.

Cadangan yang berambisi juga bermakna larangan bahan tambahan bermasalah yang digunakan dalam pengeluaran plastik yang membahayakan kesihatan manusia, seperti dan analognya, yang telah dikaitkan dengan gangguan perkembangan otak dan prostat pada bayi dan diabetes dan penyakit kardiovaskular pada orang dewasa. Ini akan menjadikan plastik yang masih digunakan lebih selamat. Produk plastik penting, seperti beg IV dan peralatan perubatan bukan boleh guna lain akan masih dibenarkan. Sampah hampir akan lenyap.

Jadi, siapa yang rugi daripada perjanjian plastik yang berambisi? Terutamanya pengeluar minyak dan syarikat petrokimia, di mana pengeluaran plastik telah lama menjadi Pelan B apabila peralihan tenaga hijau membunuh permintaan untuk minyak dan gas. Tetapi juga berisiko adalah ramai orang yang mata pencarian mereka bergantung kepada syarikat-syarikat ini. Oleh itu, perjanjian plastik yang benar-benar berambisi juga memerlukan peralihan yang adil bukan sahaja untuk pekerja ladang minyak, memudahkan pekerjaan baharu dan latihan – tetapi juga untuk pengumpul botol plastik yang mencari nafkah hari ini daripada mengumpul botol plastik dari sampah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)