Pilihan raya perdana New Hampshire akan diadakan pada 23 Januari 2024

Election 2024 New Hampshire Primary

(SeaPRwire) –   CONCORD, N.H. — Setiausaha negara New Hampshire pada Rabu menetapkan pilihan raya awal negara bagi presiden pada 23 Januari, 2024, memanjangkan rentetan selama satu abad negara itu menjadi yang pertama walaupun usaha demokrat kebangsaan untuk .

Undang-undang negeri memerlukan pilihan raya awal Parti Republikan dan Demokrat New Hampshire diadakan sekurang-kurangnya tujuh hari sebelum sebarang pertandingan serupa dan memberi kuasa tunggal kepada setiausaha negara untuk menetapkan tarikh. Seperti pendahulunya selama berdekad-dekad, Setiausaha Negara David Scanlan, seorang Republikan, menunggu debu menyepi di negeri-negeri lain sebelum mengumumkan keputusannya.

Republikan akan memulakan proses penamaan dengan konvensyen Iowa pada 15 Januari, 2024. Pilihan raya awal New Hampshire lapan hari kemudian akan menjadi peluang penting bagi calon-calon GOP untuk menunjukkan mereka dapat kekal bersaing terhadap bekas Presiden Donald Trump, untuk nominasi presiden parti mereka.

Demokrat Iowa juga akan mengadakan konvensyen pada 15 Januari, 2024, tetapi keputusan presiden segera untuk mematuhi peraturan baru parti yang dicari oleh Presiden Joe Biden, yang mendakwa pengundi hitam dan minoriti lain perlu memainkan peranan lebih besar dan awal. Iowa dan New Hampshire setiap satunya lebih 90% putih.

Tetapi Scanlan berkata bahawa menggunakan kepelbagaian kaum sebagai “senjata” dalam usaha untuk menyusun semula jadual penamaan presiden kebangsaan menetapkan “preceden yang menjijikkan”.

“Pada bila satu negeri menjadi terlalu tua, atau terlalu kaya, atau terlalu berpendidikan, atau terlalu agama untuk mengadakan pilihan raya awal?” katanya dalam sidang akhbar mengumumkan tarikh itu.

Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat meluluskan jadual baharu dengan pilihan raya awal di South Carolina, yang mempunyai populasi hitam besar, pada 3 Februari, 2024, diikuti tiga hari kemudian oleh Nevada. Jadual itu juga memindahkan Michigan ke kumpulan negeri awal mengundi sebelum Super Selasa pada 5 Mac, 2024, apabila kebanyakan baki negara mengadakan pilihan raya.

Biden pada daftar undi New Hampshire dan tidak merancang berkempen di sana, walaupun beberapa pemimpin teratas Demokrat negeri itu menganjurkan kempen menulis nama belakang .

Medan Republikan mula berkumpul sejak bekas Naib Presiden dan Senator South Carolina menarik diri. Christie, Gabenor Florida Ron DeSantis, bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley dan usahawan Vivek Ramaswamy berusaha untuk muncul sebagai lawan utama Trump.

Gabenor Republikan Chris Sununu memanggil New Hampshire “negeri bawah ke atas”.

“Kami benar-benar negeri di mana anda tidak perlu pengenalan nama, anda tidak perlu wang, anda hanya perlu datang dan berusaha secara peribadi,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)