Peguam Trump Mahu Perbicaraan Semula Dalam Kes Sivil Penipuan Baru Di New York

Trump Fraud Lawsuit

(SeaPRwire) –   NEW YORK – Peguam untuk meminta mistrial Rabu dalam kes penipuan sivil New York baru yang mengancam empayar hartanah bekas presiden. Pasukan beliau menuduh hakim mencemarkan prosiding dengan “sangat berat sebelah”.

Dalam mendesak Hakim Arthur Engoron untuk menghentikan kes itu segera, mereka mendakwa beliau telah tidak boleh dipulihkan menjejaskan hak Trump untuk perbicaraan yang adil melalui “penyimpangan luar biasa daripada piawaian ketidakberat sebelah biasa”. Mereka merujuk kepada keputusannya terhadap klien mereka serta peranan penting yang dimainkan oleh ketua kerani undang-undang hakim.

Engoron memberi peguam yang membentangkan saman Letitia James, Peguam Negara New York sehingga Khamis untuk memutuskan sama ada mereka akan mengemukakan respon sebelum beliau membuat keputusan.

Trump, pemimpin hadapan untuk pencalonan presiden Republikan 2024, lama meluahkan ketidakpuasan terhadap Engoron, seorang Demokrat. Trump marah dengan perintah sekatan yang dikenakan hakim pada permulaan perbicaraan dan keputusan pra-perbicaraan yang boleh memaksa Trump menyerahkan kawalan beberapa hartanah terkemuka.

Memberi keterangan minggu lepas, Trump mengutuk Engoron sebagai hakim “sangat berat sebelah” dan perbicaraan itu “sangat tidak adil”.

Peguam Trump mengumpulkan minggu-minggu aduan ke dalam fail mahkamah 30 muka surat mereka yang mencari mistrial. “Satu-satunya cara untuk mengekalkan keyakinan awam dalam kehakiman yang benar-benar bebas dan tidak berat sebelah serta peraturan undang-undang adalah dengan menghentikan prosiding ini dengan serta-merta,” tulis mereka.

Engoron hanya menyebut permintaan mistrial secara ringkas di mahkamah Rabu sebagai peguam pertahanan terus memanggil saksi.

Pejabat James menyatakan dalam kenyataan bahawa Trump “cuba menolak kebenaran dan fakta, tetapi nombor dan bukti tidak bohong”. Ia berkata Trump “kini diambil tindakan untuk tahun-tahun penipuan yang dilakukan dan cara luar biasa dia berbohong untuk melimpahkan kekayaan kepada dirinya dan keluarganya. Dia boleh terus cuba mengalihkan perhatian daripada penipuannya, tetapi kebenaran akan selalu keluar.”

James, seorang Demokrat, mendakwa Trump, syarikatnya dan eksekutif kanan dengan berbilion-bilion dolar pada penyata kewangannya dengan melebih-lebihkan nilai hartanah dan aset pada penyata kewangannya. Dokumen-dokumen itu diberikan kepada bank, insurans dan orang lain untuk menyekat pinjaman dan melakukan perjanjian. James menuntut lebih daripada $300 juta dalam apa yang dikatakannya keuntungan yang diperoleh dengan salah.

Sebelum perbicaraan, Engoron mendapati Trump bersalah dengan melebih-lebihkan nilai bersihnya dan nilai aset pada penyata kewangannya. Hakim memerintahkan supaya penerima mengambil kawalan beberapa aset Trump. Satu penangguhan sementara dibenarkan.

More From TIME

Peguam Trump telah mencadangkan selama berminggu-minggu bahawa mereka akan meminta mistrial, terlebih dahulu menimbulkan isu itu selepas laman berita konservatif Breitbart News menerbitkan aduan warganegara pada awal November menuduh ketua kerani undang-undang Engoron, Allison Greenfield, melanggar peraturan mahkamah dengan membuat sumbangan wang kepada sebab-sebab Demokrat.

Greenfield, seorang Demokrat, duduk bersama Engoron di mahkamah, menjadi titik perhatian sejak perbicaraan bermula pada 2 Oktober. Trump membuat pos media sosial yang merendahkan tentang beliau pada hari kedua perbicaraan, menyebabkan Engoron mengenakan perintah sekatan terhad terhad yang menghalang peserta kes daripada menfitnah kakitangan mahkamah.

Engoron mengenakan denda $15,000 ke atas Trump kerana dua kali melanggar perintah itu dan memperluaskannya pada 3 November untuk merangkumi peguam Trump selepas mereka membantah di mahkamah tentang Greenfield menghantar nota kepada Engoron. Peguam Trump Christopher Kise berkata beliau berasa seperti “berlawan dengan dua lawan”. Hakim berkata beliau mempunyai “hak mutlak” kepada nasihatnya.

Dalam permohonan mistrial mereka, peguam Trump menuduh Engoron membenarkan Greenfield bertindak sebagai “hakim sokongan de facto”, dan mereka mempersoalkan sama ada pandangan politiknya mempengaruhi apa yang mereka anggap sebagai “sikap pro-Peguam Negara dan anti-Trump/hartanah besar”.

Peguam Trump membantah bahawa perintah sekatan Engoron yang melarang komen tentang Greenfield “mengganggu keupayaan peguam untuk memperjuangkan klien mereka dengan gigih”.

Jurucakap sistem mahkamah negeri menolak komen bagi pihak Engoron dan Greenfield, merujuk kepada “perbicaraan aktif berjalan”.

Peraturan etika negeri melarang ahli staf hakim daripada membuat lebih daripada $500 dalam sumbangan politik dalam setahun. Terdapat pengecualian apabila ahli staf bertanding untuk kerusi di bangku.

Dalam kes itu, mereka dibenarkan melebihi had untuk membeli tiket ke acara politik, asalkan mereka tidak membeli lebih daripada dua tiket setiap acara dan kos setiap tiket tidak lebih daripada $250.

Greenfield bertanding untuk jawatan hakim mahkamah sivil di Manhattan pada 2022. Sumbangannya, yang berjumlah lebih daripada $4,000 pada masa itu, kelihatan terutamanya untuk membeli tiket ke acara yang dihoskan oleh kelab Demokrat tempatan.

Calon kehakiman di New York secara meluas dijangka menghadiri acara-acara itu, yang dianggap membantu mendapatkan sokongan parti. Pakar undang-undang berkata calon mempunyai tanggungjawab etika untuk membayar untuk menghadiri acara, dan bukannya menerima tiket percuma.

“Jika beliau tidak membayar, itu akan menjadi masalah,” kata Jerry Goldfeder, peguam pilihan raya veteran New York dan pengarah Projek Hak Mengundi dan Demokrasi Sekolah Undang-Undang Fordham.

Goldfeder berkata dakwaan pertahanan itu “sama sekali salah tempat”, menunjukkan pasukan undang-undang Trump “tidak memahami undang-undang atau tidak peduli tentangnya”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)