Negara EU akan membayar pemohon suaka yang gagal untuk kembali sukarela ke rumah

(SeaPRwire) –   Finland telah memutuskan untuk memberi insentif kewangan kepada pelarian agar meninggalkan negara “secara segera”, menurut Kementerian Dalam Negerinya

Pelarian yang ditolak permohonan suaka di Finland mungkin akan menerima wang yang banyak daripada Helsinki mulai tahun depan jika mereka bersetuju untuk kembali ke negara asal, menurut pengumuman Kementerian Dalam Negeri Finland pada Khamis ketika memperkenalkan program “bantuan kembali sukarela” baharu.

Di bawah skim itu, pelarian boleh memohon geran untuk kembali sukarela dan menerima €5,300 ($5,833) jika mereka berbuat demikian dalam masa 30 hari selepas keputusan negatif pertama terhadap permohonan suaka mereka atau menarik balik permohonan sendiri, kenyataan kementerian itu berkata. Jika mereka berbuat demikian kemudian, jumlah itu akan turun kepada €2,000 ($2,201), ia tambah.

Program itu, yang akan dilancarkan pada 1 Januari 2024, dirancang untuk menggalakkan “meninggalkan negara secepat mungkin dan menahan diri daripada merayu keputusan suaka,” kenyataan itu berkata. Pelarian suaka boleh memohon geran tersebut terlepas daripada negara asal mereka.

Wang itu boleh digunakan untuk menampung kos perjalanan atau “sokongan barang,” menurut pihak berkuasa Finland. Seorang yang kembali juga boleh menggunakan geran itu untuk “mendapat pendidikan atau memulakan perniagaan kecil” di negara asal. “Kembali ke negara asal mesti menjadi penyelesaian yang mampan,” kenyataan itu berkata, tambah bahawa “nasihat kembali” oleh pihak berkuasa imigresen akan dipertingkatkan dan langkah untuk mempromosikan kembali sukarela akan “dipertingkatkan.”

Mangsa perdagangan manusia yang tidak mempunyai tempat kediaman di Finland, serta mereka yang menerima permit kediaman sedemikian kerana mereka telah dicegah daripada meninggalkan negara juga boleh memohon geran tetapi jumlah untuk mereka hanyalah €3,000 ($3,301) dan tidak akan berubah, bergantung kepada masa, Kementerian Dalam Negeri berkata.

Sokongan tidak akan diberikan kepada mereka yang cuba berpindah ke negara EU atau Schengen yang lain atau ke negara di mana warganegara boleh memasuki Finland tanpa visa, kementerian tambah.

Pengumuman itu datang ketika Finland berjuang untuk menghentikan aliran pendatang dan pelarian suaka di sempadan timurnya dengan Rusia. Negara Nordik itu terpaksa menutup secara berperingkat sempadan lintasannya dengan Rusia bulan lepas, dengan alasan peningkatan bilangan pendatang dari negara ketiga yang cuba menyeberang ke wilayahnya dari Rusia.

Helsinki juga berulang kali menuduh Moscow berada di sebalik lonjakan itu, walaupun Kremlin menolak dakwaan itu sebagai “sama sekali tidak berasas.” Menteri Dalam Negeri Mari Rantanen mendakwa pada Disember bahawa peningkatan kedatangan baharu merupakan “operasi hibrid” bertujuan “merosakkan masyarakat kami,” yang Helsinki mesti lawan.

Poland, yang juga bersempadan dengan Rusia, berkata ia telah menawarkan untuk memperdagangkan pasukan “penasihat tentera” ke negara Nordik itu untuk memberikan “pengetahuan tapak tentang keselamatan sempadan, termasuk dalam makna operasi.” Finland kemudian menafikan sebarang pengetahuan mengenai tawaran Warsaw, sementara Kremlin mengecam tindakan itu sebagai “konsentrasi tentera yang sama sekali tidak diprovokasi, tidak beralasan di sempadan Rusia.”

Pada Disember, Majlis Eropah mengkritik keputusan Helsinki untuk menutup sempadan, dengan menunjukkan kebimbangan mengenai akses berkesan ke masukan undang-undang yang sah bagi pelarian suaka dan “risiko yang besar bagi kesihatan dan nyawa” pendatang. Kemudian pada bulan yang sama, pihak berkuasa Finland mengumumkan membuka semula dua daripada lapan lintasan sempadan dengan Rusia tetapi menutupnya semula dalam masa sehari. “Masukan haram ke sempadan Finland telah segera bermula semula,” kata Rantanen pada masa itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.