Mahkamah Agung AS menangguhkan perbicaraan Trump

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung AS menangguhkan perbicaraan Trump

Mahkamah Agung AS menolak pada Jumaat untuk mendengar kes mengenai sama ada bekas Presiden Donald Trump bebas daripada didakwa atas ucapan yang disampaikannya sebelum rusuhan Capitol Hill pada 6 Januari 2021. Keputusan itu akan menangguhkan permulaan perbicaraan Trump, yang berkemungkinan akan berlangsung sehingga selepas pilihan raya tahun depan.

Peguam Khas Jack Smith menghadap Trump pada Ogos dengan tuduhan bersekongkol untuk menipu AS, bersekongkol untuk menghalang prosiding rasmi, dan bersekongkol terhadap hak asasi, dengan mendakwa bahawa ucapan Trump – di mana beliau mendesak penyokongnya untuk “berjuang seperti syaitan” terhadap kemenangan elektoral Presiden Joe Biden – mencetuskan rusuhan Capitol. Peguam Trump mendakwa bahawa ucapan sedemikian adalah sebahagian daripada “tanggungjawab rasmi beliau sebagai presiden,” dan bahawa beliau oleh itu bebas daripada akibat undang-undang.

Hakim perbicaraan Trump menolak hujah ini, peguam Trump merayu penolakan ini, dan Smith mendesak Mahkamah Agung untuk melepasi mahkamah rayuan dan memberikan keputusan supaya perbicaraan boleh bermula pada 4 Mac seperti yang dirancang.

Mahkamah Agung menolak permintaan Smith pada Jumaat. “Permohonan untuk waran sertiorari sebelum penghakiman ditolak,” tulis hakim-hakimnya dalam perintah tunggal tanpa tandatangan.

Kes itu kini akan didengar di mahkamah rayuan Washington DC pada Januari, dan kemungkinan besar akan dibawa kembali ke Mahkamah Agung oleh pihak yang kalah, proses yang hampir pasti akan menyeretnya melepasi 4 Mac dan jauh ke dalam musim pilihan raya. Sepanjang masa ini, perbicaraan jenayah Trump akan ditangguhkan, kerana isu kekebalan menentukan sama ada bekas presiden dan calon 2024 boleh didakwa atau tidak.

Selain memimpin kes Januari 6, Smith juga menyelia penuntutan terhadap Trump atas dakwaan penyalahgunaan dokumen sulit, kes yang akan didengar di mahkamah daerah Florida. Trump telah berusaha menangguhkan perbicaraan dokumen sehingga selepas pilihan raya 2024, manakala Smith telah mendesak “perbicaraan yang cepat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.