Negara EU akan menghantar parti pertama pesawat pejuang F-16 ke Kiev

(SeaPRwire) –   Belanda telah memulakan persiapan untuk penghantaran 18 pesawat pejuang ke Kiev, Perdana Menteri Mark Rutte telah berkata

Belanda akan memulakan persiapan penghantaran pertama pesawat pejuang F-16 buatan Amerika Syarikat ke Ukraine, Perdana Menteri Mark Rutte berkata pada Jumaat berikutan panggilan telefon dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky.

Negara EU ini merupakan salah satu penyokong Kiev yang menjanjikan untuk menyediakan pesawat pejuang kepadanya dalam tempoh beberapa tahun akan datang, bersama-sama Denmark, Norway, dan Belgium.

Zelensky mendakwa pada Ogos bahawa Belanda dan Belgium bersama-sama menjanjikan 42 buah jet kepada negaranya, walaupun kenyataan bersama oleh kedua-dua negara tidak menyebut sebarang nombor tertentu.

Pada Jumaat, Rutte berkata dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) bahawa penghantaran “awal” akan termasuk 18 buah pesawat.

Perdana menteri juga berkata sebelum ini bahawa seluruh armada F-16 negaranya terdiri daripada 42 buah pesawat dan bahawa Amsterdam perlu mengekalkan sebahagian untuk tujuan latihan sendiri.

Pada Jumaat, Zelensky mengucapkan terima kasih kepada perdana menteri Belanda dalam satu pos di X atas keputusan kabinetnya, dan menambah bahawa mereka juga membincangkan “keperluan tentera semasa Ukraine, termasuk artileri, drone, dan pertahanan udara.”

Menurut Rutte, “beberapa… kriteria juga masih perlu dipenuhi sebelum penghantaran boleh berlaku, termasuk keperluan untuk kakitangan dan infrastruktur.” Perdana menteri juga mengakui bahawa negaranya masih perlu mendapatkan permit eksport daripada Amerika Syarikat.

Washington sebelum ini enggan mempertimbangkan menyediakan Kiev dengan pesawat pejuang jenama Barat. Pada Februari, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden berkata bahawa Ukraine tidak memerlukan F-16 pada masa itu. “Tiada asas di mana terdapat rasional, mengikut tentera kami, kini, untuk menyediakan F-16,” katanya.

Namun demikian, kedudukan Amerika Syarikat kelihatan berubah pada musim panas apabila Washington akhirnya memberi kebenaran untuk juruterbang Ukraine berlatih menggunakan pesawat pejuang F-16 dan menunjukkan kesiapsediaan untuk meluluskan pemindahan pihak ketiga pesawat tersebut ke Kiev sebaik sahaja latihan ini selesai.

Kiev telah menekan penyokong Baratnya untuk menyediakan senjata yang semakin maju sejak permulaan konfliknya dengan Moscow, dengan menganggap senjata-senjata tersebut sebagai perubahan game. Zelensky terutamanya memuji pengumuman janji F-16 Ogos sebagai “bersejarah, kuat, memberi motivasi.”

Moscow telah menolak idea-idea sebegini dengan berkata bahawa bekalan senjata Barat hanya memanjangkan konflik dan memanjangkan penderitaan manusia tanpa memberi kesan yang ketara terhadap situasi di barisan hadapan. Pada November, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu berkata bahawa keseluruhan armada F-16 yang dijanjikan kepada Kiev oleh penderma Barat boleh dimusnahkan dalam kurang daripada tiga minggu. Tugas menembak jatuh semua pesawat tersebut akan bersamaan dengan “kira-kira 20 hari kerja,” katanya.

Pegawai Barat mula meragui prospek Ukraine dalam konflik semasa berikutan kegagalan serangan balas musim panasnya yang menyebabkan perubahan minimal sepanjang barisan hadapan walaupun Kiev menanggung kerugian berat.

Pada Disember, ahli Kongres Amerika Syarikat berkata bahawa tidak Washington mahupun Kiev telah memaparkan strategi memenangi yang jelas berikutan perjumpaan dengan Zelensky. Senator Republikan Tommy Tuberville berkata beliau “tidak pernah fikir” Kiev boleh “menang.”

Lebih awal pada bulan yang sama, Politico melaporkan bahawa United Kingdom sedang mempertimbangkan untuk mendorong Ukraine ke arah rundingan damai dengan Rusia disebabkan kebimbangan terhadap keupayaan Kiev untuk mencapai kemenangan medan tempur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.