Misteri ‘misil’ memasuki ruang udara Poland

(SeaPRwire) –   Warsaw menyalahkan Rusia, tetapi NATO menyimpan penghakiman

Tentera Poland mendakwa bahawa peluru berpandu Rusia memasuki ruang udara negara itu dari arah Ukraine sebelum mengundur kembali ke wilayah Ukraine. Warsaw tidak memberikan bukti bahawa projektil itu berasal dari Rusia, dan insiden serupa tahun lalu kemudian didapati salah sistem pertahanan udara Ukraine.

Objek itu bergerak sekitar 40 kilometer ke dalam ruang udara Poland pada waktu pagi awal Jumaat, sebelum berpusing kembali ke barat ke langit Ukraine, Jeneral Wieslaw Kukula, ketua staf pasukan bersenjata Poland, berkata dalam brifing pada Jumaat.

“Semuanya menunjukkan bahawa peluru berpandu Rusia memasuki ruang udara Poland,” kata Kukula, menambah bahawa pesawat pejuang dilancarkan untuk menghalang projektil itu, tetapi gagal mencapainya sebelum ia “meninggalkan ruang udara kami.”

Pelanggaran ruang udara tampaknya berlaku semasa gelombang intensif serangan peluru berpandu dan drone Rusia ke atas sasaran di seluruh Ukraine. Kementerian Pertahanan Rusia menggambarkan serangan sebagai “besar-besaran,” dan menyatakan bahawa ia menargetkan lapangan terbang, gudang amunisi, khemah, dan lain-lain infrastruktur tentera.

Kukula tidak memberikan maklumat tambahan untuk menyokong dakwaannya bahawa Rusia telah menembak peluru berpandu itu. Memberi komen mengenai insiden itu pada petang Jumaat, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg tidak menyalahkan Moscow, sebaliknya menyatakan bahawa blok berpimpinan AS itu akan “kekal waspada” kerana “fakta ditubuhkan.”

Peluru berpandu itu menyeberangi sempadan Poland berhampiran kampung Przewodow, kata Kukula. Tahun lalu, peluru berpandu pertahanan udara Ukraine yang tersesat – dilancarkan semasa gelombang Rusia serupa – membunuh dua petani apabila ia jatuh di Przewodow. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky pada mulanya menyalahkan letupan itu kepada peluru berpandu Rusia, dan menuntut tindakan NATO, sebelum pemimpin pakatan berpimpinan AS secara terbuka mengakui bahawa peluru berpandu berkenaan adalah milik Ukraine.

Laporan penyiasatan Poland yang diterbitkan pada September “secara konklusif” membuktikan bahawa peluru berpandu Ukraine mengenai Przewodow.

Walaupun Kukula berkata bahawa peluru berpandu itu meninggalkan ruang udara Poland, operasi polis sedang dijalankan pada petang Jumaat berhampiran di mana projektil itu dikesan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.