Dari Tuan Rumah Maya ke Metaverse, “Panda Beibei” IP Berkembang dengan Kemas Kini Baru

(SeaPRwire) –   Sekitar enam bulan yang lalu, panda digital pertama China “Beibei” secara rasmi dilancarkan sebagai hos digital virtual negara.

Chengdu, China, 29 Dis. 2023 — Daripada Majlis Anugerah Panda Emas ke Konvensyen Sains Fiksyen Sedunia 2023 Chengdu, daripada pasar malam Chengdu ke Permainan FISU Chengdu, daripada mengalami suasana meriah musim gugur ke menghangatkan bersama di musim sejuk–panda Beibei tidak pernah tidak hadir dalam acara-acara besar dan perubahan musim, menjadi rakan yang hangat bagi bilangan penonton yang besar.

Dengan daya tarikan besar panda Beibei, Panda Wandering sudah melancarkan lebih 30 episod, meliputi pelbagai aspek Sichuan, termasuk budaya, ekonomi, perdagangan, pelancongan, makanan istimewa, cerita rakyat, pengangkutan, teknologi, dan sebagainya. Lebih 800 video asli program ini telah dikeluarkan secara global, dengan jumlah tontonan 2 bilion domestik dan antarabangsa, ia telah mencapai pengaruh antarabangsa awal.

(Halaman Utama Metaverse Panda Beibei)

Selepas setengah tahun permulaan, Panda Wandering, berpusat pada watak IP panda Beibei yang manis dan ceria serta kandungan pelbagai, digabungkan dengan teknologi terkini seperti AIGC, penjanaan grafik, pengkomputeran awan, telah menubuhkan platform metaverse dengan penyampaian kandungan rangkaian, dinamakan “Prospek Gemilang dan Hebat @Sichuan”, dicirikan oleh kecerdasan, pengalaman imersif, interaksi masa nyata.

Dengan Featur Berbilang, Budaya Sichuan Masuk ke Metaverse

Dengan watak panda digital ikonik mewakili Sichuan, platform penyebaran mandiri dicipta. Menggunakan teknologi metaverse AIGC dan pendekatan multimedia, ia mempamerkan keterbukaan dan inklusiviti Sichuan, menonjolkan daya tarik unik budaya tradisional Cina. Ini membentuk ciri platform yang berbeza dari segi kandungan, interaksi, dan sebagainya.

Ia berfungsi tidak sahaja sebagai saluran baru untuk mempromosikan Panda Wandering, tetapi juga tingkap baru bagi penonton global untuk memahami Wilayah Sichuan, menjadi ciri utama “Prospek Gemilang dan Hebat @Sichuan”.

Untuk versi yang dilancarkan sekarang, “Prospek Gemilang dan Hebat @Sichuan” menyajikan tema kandungan daripada Panda Wandering, seperti “Acara Hebat di Pintu Masuk” dan “Atmosfera Hidup dan Meriah Sichuan”. Yang pertama terutamanya meliputi acara antarabangsa di Sichuan pada tahun 2023, termasuk Pameran Antarabangsa Barat Daya China ke-19, Permainan FISU Chengdu ke-31, Anugerah Panda Emas pertama, dan Konvensyen Sains Fiksyen Sedunia 2023 Chengdu, dan sebagainya. Semuanya telah menunjukkan keterbukaan dan penglibatan antarabangsa Sichuan. Yang kedua memberi tumpuan kepada makanan istimewa, pemandangan, budaya, muzium, dan warisan budaya tak benda, bertujuan untuk mempromosikan budaya tempatan yang unik Sichuan, seperti “Di Kangding, lihat bagaimana gadis Itali mendapat lagu cinta antarabangsa” dan “Cina dalam Cahaya Hanzi: Kemuliaan Peradaban Cina dalam Penulisan”, yang telah mendapat perhatian meluas.

(Halaman Panorama Sandbox Metaverse Panda Beibei)

Tambahan lagi, “Prospek Gemilang dan Hebat @Sichuan” telah menubuhkan bahagian kandungan khusus tentang Sichuan, melancarkan empat peta metaverse utama menampilkan Chengdu, Luzhou, Kangding, dan Qionglai, dengan berkesan mempamerkan kawasan pemandangan terkenal seperti Gunung Qingcheng, Gunung Emei, Lembah Jiuzhai, dan Sanxingdui. Setiap pengguna platform ini dapat menikmati program-program hebat di metaverse dan mempunyai pemahaman menyeluruh tentang budaya Sichuan. Ini adalah perwujudan tema inti: “Pengalaman Prospek Gemilang dan Hebat Pemodenan Bercorak Cina.”

Interaksi masa nyata, bersama dengan komunikasi cerdas, adalah ciri menonjol lain “Prospek Gemilang dan Hebat @Sichuan”.

Pada masa ini, pengguna boleh berkomunikasi dengan panda Beibei melalui teks, membincangkan pelbagai topik, termasuk tetapi tidak terhad kepada soalan peribadi dan budaya, pelancongan Sichuan, dan sebagainya. Lebih-lebih lagi, “Prospek Gemilang dan Hebat @Sichuan” merancang untuk melancarkan kandungan yang lebih menarik, dengan sistem interaksi suara dijadual untuk dilancarkan pada Januari. Pada masa itu, pengguna akan dapat terlibat dalam perbualan suara masa nyata bahasa Inggeris-Cina dengan “Beibei”.

Menggunakan teknologi penjanaan grafik termaju, “Prospek Gemilang dan Hebat @Sichuan” membina persekitaran metaverse tiga dimensi sebenar yang ceria dan berwarna-warni. Apabila memasuki platform, pengguna akan melihat struktur metaverse, persekitaran, dan watak seperti Muzium Chengdu, Tianfu Greenway, Muzium Sains Fiksyen Chengdu, Menara Timur Luzhou, Bandar Kangding, dan Pekan Purba Pingle, yang pengguna sudah familiar dengan. Reka bentuk ini memberikan pengalaman baru dan hangat kepada pengguna.

(Halaman Panorama Sandbox Metaverse Panda Beibei)

Dengan memanfaatkan sepenuhnya simbol yang unik panda gergasi sebagai “rumah panda gergasi”, watak panda digital Beibei, direka dengan prototaip haiwan, merupakan terobosan yang menonjol dan kaya dengan ciri tempatan. Dalam industri persona digital, ia boleh dianggap sebagai reka bentuk lintas spesies, menunjukkan reka bentuk perintis dalam mengembangkan fungsi IP.

(Halaman Interaktif Metaverse ChatGPT Panda Beibei)

Berpusat pada watak panda digital, simbol mewakili Sichuan, “Prospek Gemilang dan Hebat @Sichuan” menggabungkan bentuk video, teks, suara, AIGC, dan sebagainya. Ini sepenuhnya memanfaatkan impak positif panda dalam komunikasi antarabudaya, menghapuskan halangan budaya dengan keramahan, menggerakkan peserta pelbagai dalam komunikasi, dengan aktif menyebarkan kandungan, dan mengubah pengguna dalam talian menjadi pelawat dalam talian. Usaha ini menyumbang kepada mempromosikan penyebaran budaya dan pembangunan pelancongan budaya di Sichuan. Laman web:

Penafian: Maklumat yang disediakan dalam rilis akhbar ini bukanlah satu jemputan pelaburan, atau bertujuan sebagai nasihat pelaburan, nasihat kewangan, atau nasihat perdagangan. Sangat disarankan anda melakukan due diligence (termasuk perundingan dengan penasihat kewangan profesional) sebelum melabur atau perdagangan sekuriti dan mata wang kripto.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Maklumat media
Hubungi: White Yang
Nama Syarikat: Panda Beibei 
Laman Web: https://pw.sctv.com
E-mel: white-at-unitymobi.com