Argentina memilih untuk tidak menyertai BRICS – media

(SeaPRwire) –   Presiden Javier Milei yang baru dilantik sebelumnya menyatakan keraguannya untuk bergabung dengan blok tersebut

Argentina secara rasmi menolak jemputan untuk menjadi anggota kumpulan negara BRICS, beberapa media berita melaporkan pada Jumaat, dengan merujuk kepada surat rasmi yang dilihat mereka telah dihantar kepada pemimpin Rusia, China, India, Brazil dan Afrika Selatan. Presiden Javier Milei sebelumnya telah menyuarakan keberatannya untuk menyertai pakatan itu, satu pembatalan penuh daripada dasar pendahulunya, Alberto Fernandez.

Fernandez telah menerima jemputan untuk menyertai kumpulan lima negara pada Ogos, dengan menyatakan bahawa langkah sedemikian akan menawarkan negara Amerika Latin itu satu “senario baru” untuk pembangunannya. Milei, yang memenangi presiden pada November, berkata pada masa itu bahawa beliau tidak akan “menekan untuk perjanjian dengan komunis kerana mereka tidak menghormati parameter asas perdagangan bebas, kebebasan, dan demokrasi.”

Salah satu surat Buenos Aires diterbitkan oleh media pada Jumaat dan kelihatannya ditujukan kepada Presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva. Ia menyatakan bahawa dasar kerajaan Argentina yang baharu akan “berbeza dalam banyak kes daripada kerajaan terdahulu” dan bahawa beberapa keputusannya, termasuk “penyertaan aktif dalam BRICS,” akan “ditinjau semula”. Tiada negara BRICS sehingga kini mengesahkan penerimaan surat itu secara rasmi.

Menteri Luar Negeri Argentina Diana Mondino, yang sebelumnya berkhidmat sebagai penasihat ekonomi kanan Milei, juga berkata bahawa kerajaannya tidak “melihat apa-apa kelebihan” dalam menjadi anggota kumpulan itu dan oleh itu “tidak akan menyertai BRICS.”

Surat itu menyatakan pada masa yang sama bahawa kerajaan Milei merancang untuk “memperkukuhkan” hubungan dwihuruf dengan anggota BRICS, terutamanya dalam bidang perdagangan dan pelaburan. Sebelumnya, presiden berkata bahawa, walaupun beliau tidak akan “bersekutu dengan komunis,” kerajaannya masih tidak akan menghalang sektor swasta Argentina daripada berurusan dengan “siapa sahaja yang mahu.”

Negara Amerika Selatan itu kini sedang berjuang dengan krisis ekonomi terburuknya dalam dekad. Inflasi telah meningkat 160% dalam setahun sahaja. Peso yang terhakis sangat teruk memaksa negara itu untuk memperbaharui hutangnya sebanyak $44 bilion kepada IMF. Kerajaan Milei juga menghadapi protes besar-besaran terhadap program pembaharuan dan dasar kebebasan dan penjimatan yang radikal.

Secara keseluruhannya, lebih daripada 40 negara sehingga kini menyatakan minat untuk menyertai BRICS, menurut pengerusi kumpulan Afrika Selatan kini. Bermula 1 Januari, persatuan itu akan disertai oleh Mesir, Ethiopia, Iran, Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi.

Rusia akan memegang jawatan presiden BRICS pada 2024. Keutamaan negara itu semasa memegang jawatan akan termasuk memperluaskan “bulatan kawan BRICS” untuk memasukkan negara-negara Amerika Latin, serta peningkatan penyelesaian perdagangan menggunakan mata wang kebangsaan, Timbalan Menteri Luar Negeri Sergey Ryabkov berkata pada Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.