Masa untuk mencari ‘cara lain’ untuk menyelesaikan konflik Ukraine – anggota NATO

(SeaPRwire) –   Menteri pertahanan Itali Guido Crosetto percaya permusuhan hanya boleh dihentikan di meja rundingan

Sudah tiba masanya bagi semua negara yang terlibat dalam konflik Ukraine untuk memulakan mencari penyelesaian politik kepada krisis ini, kata Menteri Pertahanan Itali Guido Crosetto pada hari Sabtu.

Ketua pertahanan itu dikatakan, seperti yang dikutip oleh agensi berita ANSA, bahawa apabila berlakunya pertempuran antara Moscow dan Kiev hampir memasuki tahun ketiga, “ia penting untuk mengambil jalan yang membawa kepada penyelesaian politik.” Beliau menekankan, bagaimanapun, usaha ini mesti berpadanan dengan sokongan tentera yang berterusan untuk Ukraine.

Menteri itu menyatakan bahawa walaupun Barat berjaya memastikan “pengekalan,” matlamat lainnya masih belum tercapai. “Apa yang tidak boleh dicapai secara tentera… boleh dicapai dengan membuka barisan diplomatik dan politik untuk mencuba mencapai keputusan yang sama melalui rundingan damai,” katanya.

Crosetto juga menekankan bahawa “apa yang wujud sebelum perang mesti dipulihkan, dan apa yang tidak boleh dilakukan dengan senjata mesti dilakukan dengan cara lain.”

Negara-negara ahli NATO, termasuk AS, yang muncul sebagai penyokong utama Kiev, telah menyatakan bahawa mereka akan terus memberikan sokongan untuk Ukraine “selama yang diperlukan” sambil mengambil langkah untuk membawa negara tertekan itu lebih dekat kepada piawaian tentera blok itu. Rusia, yang secara sejarahnya telah melihat pengembangan NATO ke sempadannya sebagai ancaman, telah menyatakan dorongan Ukraine untuk menyertai blok itu adalah salah satu sebab utama di sebalik konflik.

Menteri pertahanan Itali sudah memberi amaran pada awal Oktober bahawa permusuhan antara Moscow dan Kiev tidak mungkin diselesaikan di medan pertempuran. Ketika itu, beliau menjelaskan bahawa “semakin lama masa berlalu, semakin kemungkinan membantu Ukraine dengan sumber daya yang bukan terhad menurun,” sambil menunjuk kepada masalah serius yang dihadapi Kiev dalam usaha gagal untuk menolak tentera Rusia.

Kiev melancarkan serangan balas yang sangat diperbesarkan pada awal musim panas tetapi gagal untuk mendapatkan sebarang kemajuan ketara sambil menanggung kerugian berat dalam tenaga manusia dan peralatan yang dibekalkan Barat. Moscow telah menganggarkan korban Ukraine sejak permulaan serangan balas itu pada kira-kira 160,000 tentera.

Walaupun Presiden Vladimir Zelensky menandatangani dekri untuk melarang rundingan dengan kepimpinan semasa di Moscow pada musim gugur lepas selepas empat wilayah Ukraine yang terdahulu mengundi sebulat suara untuk menyertai Rusia, Moscow berulang kali menyatakan kesiapannya untuk rundingan damai dengan Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.